SAD I RUSIJA GOSPODARE NUKLEARNIM ARSENALOM: Ali nisu jedini koji mogu da priprete bojevim glavama
Foto: Youtube

Ko sve može da preti?

SAD I RUSIJA GOSPODARE NUKLEARNIM ARSENALOM: Ali nisu jedini koji mogu da priprete bojevim glavama

Planeta -
Sav taj arsenal nalazi se u 14 zemalja na 98 lokacija. Od toga 10.000 je u sastavu svetski armija, dok je ostatak uskladišten i predviđen za uništenje

Nuklearne sile u svojim zalihama imaju oko 16.300 raketa, navodi se u "Biltenu nuklearnih naučnika", najboljem međunarodnom izvoru, piše britanski "Indipendent". Manje pouzdani podaci Saveza američkih naučnika kažu da svetski nuklearni arsenal čini 15.650 projektila i bombi.

Sav taj arsenal nalazi se u 14 zemalja na 98 lokacija. Od toga 10.000 je u sastavu svetski armija, dok je ostatak uskladišten i predviđen za uništenje.

Od 10.000 nuklearnih projketila, 4.000 je, prema Biltenu, "dostupno za upotrebu", dok se u svakom trenutku 1.800 nuklearnih bojevih glava drži u stanju visoke pripravnosti - spremne su za upotrebu za svega nekoliko minuta.

Čak 93 odsto arsenala u poseduju SAD i Rusija.

Prema najnovijim podacima Biltena procenjuje se da Amerika poseduje 7.100 nuklearnih bojevih glava, od kojih je 2.080 upotrebljivo, 2.680 je uskladišteno, a 2.340 predviđeno za razmontiranje.

http://www.youtube.com/watch?v=UxB11eAl-YE

Rusija, koja ne daje otvoreno takvu vrstu podataka, smatra se da ima nešto više od 8.000 komada nuklearnog oružja.

http://www.youtube.com/watch?v=5kUnzVzyxl0

Nuklearnu moć Velike Britanije čini 215 bojevih glava, mada se London po pitanju održavanja uglavnom oslanja na SAD. Svaka od četiri britanske nuklearne podmornice u svakom trenutku nosi 16 raketa "trident".

http://www.youtube.com/watch?v=TYkgTwXAVzA

Francuska se uzda u svojih 300 bojevih glava. Kao i Britanija i Francuzi imaju nuklearnu podmornicu koja je u stalnoj patroli.

Kina ima 250 nuklearnih projektila, ali nijedan nije potpuno funkcionalan, navodi Savez američkih naučnika. Smatra se da je Peking u procesu uvećanja svog nuklearnog arsenala.

http://www.youtube.com/watch?v=ZD1KYN1W0Lw

Najnoviji podaci koji se tiču Izraela, kažu da ta zemlja ima 80 bojevih glava, iakao vlasti ni ne potvrđuju ni poriču njihovo postojanje.

Procenjuje se da Pakistan ima između 100 i 120, Inidija između 90 i 100, dok Severna Koreja ima manje od 10 nuklearnih bojevih glava, od kojih nijedna nije upotrebljiva za akciju.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track