Italijanka ne može bez kofeina: Mašina za espreso leti u svemir
Foto: Profimedia

Raketa Spejs Iks

Italijanka ne može bez kofeina: Mašina za espreso leti u svemir

Planeta -
Eksperimentalna mašina za espreso namenjena je Italijanki Samanti Kristoforeti koja boravi na Međunarodnoj svemirskoj stanici

KEJP KANAVERAL - Teretna raketa za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice u orbiti oko Zemlje koja će poleteti danas ako vreme bude povoljno, poneće i pravu mašinu za espreso, koja je stigla direktno iz Italije - za potrebe italijanske astronautkinje-kafopije.

Raketa Spejs Iks (SpaceX) poneće sutra popodne, pored mašine za kafu, oko 1.800 kilograma hrane i druge opreme. Meteorolozi prognoziraju 60 odsto verovatnoće da će vreme sutra biti povoljno za lansiranje.

Eksperimentalna mašina za espreso namenjena je Italijanki Samanti Kristoforeti koja boravi na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Bilo je predviđeno da mašina stigne u orbitu još u januaru, ubrzo po dolasku Kristoforetijeve na stanicu, kako bi astronautkinja mogla da uživa u pravoj kafi, budući da se u svemiru "toči" samo instant kafa. Međutim, mašina je stradala u eksploziji prilikom neuspelog lansiranja rakete, zajedno sa ostatkom opreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track