KREMLJ: Ne namećemo se za samit G7, ali bez Rusije nema efikasnih rezultata
Foto: Reuters

Reakcija

KREMLJ: Ne namećemo se za samit G7, ali bez Rusije nema efikasnih rezultata

Planeta -
Dmitrij Peskov kaže da Vladimir Putin neće da insistira na okupoljanju G8

MOSKVA - Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne namerava da se nameće radi učestvovanja u skupovima različitih međunarodnih formata, ali da razmatranje svetskih pitanja bez učešća Moskve teško da može biti efikasno.

"Predsednik (Rusije Vladimir Putin) više puta je govorio da mi, nesumnjivo, ne nameravamo da se nekom namećemo u bilo kojim formatima", rekao je Peskov, komentarišući predstojeći samit Grupe sedam (G7) i odnos Kremlja prema obnavljanju formata Grupe osam (G8) u kojoj je i Rusija.

"Razmatranje globalnih problema bez učešća Rusije teško da može biti efektivno i da dovede do nekih efikasnih rezultata", kazao je Putinov portparol, prenosi Itar-Tass. Peskov je, pritom, ponovio da je Moskva otvorena za svaku vrstu saradnje.

To je reakcija na protivljenje šefa nemačke diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera da Vladimir Putin bude pozvan na samit G7 koji će biti održan u Bavarskoj u junu.

"Nije u našem interesu da se Rusija trajno izoluje, ali posle aneksije Krima, protivne međunarodnom pravu, ne možemo se mi jednostavno praviti kao da se ništa nije dogodilo... Put nazad u G8 vodi preko poštovanja jedinstva Ukrajine i sprovođenja ruskih obaveza iz Sporazuma iz Minska", rekao je Štajnmajer za dnevnik Velt odbacujući zahteve partije Levica da se Putin pozove na G7, preneli su nemački mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track