DAN KAD SE ČOVEK IGRAO BOGA: Kineski naučnici uspeli da izmene gene živih embriona
Foto: Profimedia

GMO bebe

DAN KAD SE ČOVEK IGRAO BOGA: Kineski naučnici uspeli da izmene gene živih embriona

Planeta -
Tim genetirača profesora Đunđua Huanga modifikovao gen odgovoran za beta-talasemiju. Drugi naučnici odmah su zatražili privremenu međunarodnu zabranu ovakvih istraživanja

PEKING - Kineski naučnici su modifikovali gene živih embriona prvi put u istoriji i objavili rezultate svojih istraživanja u onlajn naučnom časopisu Protein end sel (Protein&Cell).

Da bi izbegli etičke implikacije svog istraživanja, tim kineskih genetičara radio je samo na odbačenim embrionima lokalne klinike za planiranje porodice, onim koji ne bi mogli da dožive da se razviju i rode.

Genetičar Đunđu Huang sa Unverziteta "Sun Jat-sen" u Guangdžou pokušao je sa svojim timom naučnika da modifikuje gen odgovoran za beta-talasemiju - poremećaj krvi koji može da izazove smrt. Uspeli su, ali su otkrili i "ozbiljne prepreke" za upotrebu ove metode genetskog inženjeringa u zdravstvenim aplikacijama.

Ovo istraživanje ponovo je rasplamsalo raspravu oko etičkih problema genetskog modifikovanja ljudskih embriona. Neki lekari i naučnici smatraju da bi pomoću genetskog inženjeringa kod još nerođene bebe mogli da iskorene genetske bolesti. Drugi smatraju da čovek ne sme da izigrava Boga i da čak i ovakvi eksperimenti, a kamoli ozakonjavanje genetskog inženjeringa nad embrionom, uveliko prelaze granicu etički prihvatljivog.

Doktor Huang lično je priznao da su dva ozbiljna naučna časopisa, Nejčer (Nature) i Sajens (Science), odbila da mu objave rezultate ovog istraživanja baš iz etičkih razloga. Ali Sajens je prošlog meseca objavio upozorenje druge grupe naučnika da bi ovakve modifikacije mogle da imaju presudan uticaj na ljudsku genetsku sliku u budućnosti jer sve manipulacije i promene na genima embriona - postaju nasledne.

Međutim, kineski naučnici nemaju nameru da prekinu. Sledeći cilj Huangovog tima je da smanje broj promašenih mutacija pomoću odraslih ćelija ili čak životinjskih embriona.

Grupe naučnika odmah su zatražili da se privremeno uvede međunarodna zabrana genetskim inženjeringa dok se ne sagleda šira slika, ali on nije jedini koji to radi. Trenutno se još tri naučna istraživačka tima bave genetskim inženjeringom ljudskih embriona.

(The Verge)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track