IGRALIŠTE ZA DECU KAO ČERNOBILJ: Zatvoren radioaktivni park u Tokiu
Foto: Reuters

Uzbuna u Japanu

IGRALIŠTE ZA DECU KAO ČERNOBILJ: Zatvoren radioaktivni park u Tokiu

Planeta -
Nivo radijacije dostiže 480 mikrosiverta po satu, lokalno stanovništvo van sebe od straha

TOKIO - Ekstremno visok nivo radijacije otkriven je na igralištu u Japanu zbog čega je park zatvoren, saopštili su danas zvaničnici.

Zemlja ispod tobogana u parku u severozapadnom delu japanske prestonice je radioaktivna što pokazuju očitavanja radijacije, prenosi AFP, navodeći da se nivo radijacije dostiže 480 mikrosiverta po satu.

Lokalno stanovništvo alarmiralo je vlasti, ali nadležni smatraju da zagađenost zemljišta u parku nije povezana sa nesrećom u Fukušimi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Radioaktivnost je detektovana samo u ograničenoj oblasti i zato sumnjamo da je neki radioaktivni materijal zakopan", izjavio je gradonačelnik Jukio Takano u saopštenju.

Park je izgrađen 2013, dve godine posle nuklearne krize na Fukušimi, na području na kome je ranije bio parking komunalne službe, prenosi AFP. Gornji sloj tla je zamenjen pre nego što je prostor pretvoren u igralište, izjavili su zvaničnici iz grupe za ispitivanje terena Tošima.

Mnogo dece se svakodnevno igra u parku, pa bi vlasti trebalo da objasne ovu situaciju, insistira lokalno stanovništvo.

Park je zatvoren i Tošima razgovara sa stručnjacima o rešavanju problema, izjavila je predstavnica te grupe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ovo otkriće usledilo je svega nekoliko dana nakon što je dron pokazao tragove radioaktivnosti na krovu premijerovog kabineta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track