VIDEO TAKO JE NASTALA I GODZILA: Misteriozne svetleće mrlje u nuklearki Fukušima zabrinule internet
Foto: Jutjub

Upozorenje

VIDEO TAKO JE NASTALA I GODZILA: Misteriozne svetleće mrlje u nuklearki Fukušima zabrinule internet

Planeta -
Mnogo je toga što još uvek ne znamo o nuklearnoj energiji i radijaciji, a odgovor na neka od neodgovorenih pitanja bismo mogli dobiti i iz elektrane Fukushima 1

Nedavno smo “proslavili” četvrtu godišnjicu nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima 1 (11. marta 2011.), čijih stvarnih posledica još uvek nismo u potpunosti svesni. Ono što znamo je kako će one biti katastrofalne za ekologiju tog područja, a o ozbiljnosti situacije dovoljno govori i činjenica kako je i nekoliko godina nakon nesreće pristup elektrani strogo zabranjen i vrlo verovatno jako smrtonosan. Sve što stručnjaci za sada mogu, jeste da pokušaju da saniraju štetu i istraže kakvo je stanje na područjima elektrane koja su u najgoroj situaciji, a to mogu jedino posebnim robotima.

Japanska kompanija Tokio Electril Paur Kompani (TEPCO) je sredinom meseca poslala jednog takvog robota do samih reaktora, ali je on putem zapeo pa su morali da pošalju drugog. Ovaj mališan se ipak uspeo da probije dalje nego iko ili išta u protekle 4 godine pa je otkrio nekoliko dobrih, ali i pokoju lošu vest. Pre svega, količine radijacije su u rasponu od 4,7 do 9,7 Sv/h što je deset puta manje od očekivanog, a temperatura se kreće oko 20-ak °C. Ono što je ipak zabrinjavajuće jeste izgled same unutrašnjosti koji podseća na postapokaliptične prizore, a nikako ne pomažu ni misteriozne zelene svetleće mrlje koje se vide svuda po rešetkama.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

Iako će dežurni i dosadni pragmatici svima uništiti zabavu insistiranjem kako se radi o artefaktima na kameri/ekranu, postoje i oni koji u ovom fenomenu vide nešto daleko zlokobnije i mističnije. Na kraju krajeva, upravo je ovo scenario sličan onome kojim počinju Godzile, toksična čudovišta i mnogi superjunaci pa mnogi u ovome vide neke ne preterano naučne stvari. Možda se ipak radi samo o fluorescenciji? Ili nekakvom do sada neobičnom obliku Čerenkove radijacije koja okolinu “farba” u zeleno umesto plavo?!

Za sada ne želimo da tvrdimo kako je ijedna od ovih pretpostavki tačna, ali držimo oko na vestima iz okoline Fukušime… ako tamo počnu da se događaju kakve bizarne stvari ili očevici primete neobične kreature, da se znamo pripremiti za konačni obračun! S druge strane, Japan je sam po sebi toliko bizaran da bi nekakvo mutirano čudovište iz Fukušime verovatno prošlo potpuno nezapaženo…

http://www.youtube.com/watch?v=lC4K2LRzA1I

(Idesh.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track