UKRAJINA NA NOGAMA: Zaustavljena vatrena stihija blizu Černobilja! Strahuje se od posledica požara
Foto: AP

Ekološka katastrofa

UKRAJINA NA NOGAMA: Zaustavljena vatrena stihija blizu Černobilja! Strahuje se od posledica požara

Planeta -
Postavljen je i komandni centar na mestu požara kao i grupa za reagovanje. O posledicama požara još niko ne govori, ali stručnjaci izražavaju svoj strah od širenja radijacije
1 / 5 Foto: AP

Požar koji je izbio u blizini napuštene nuklearne elektrane Černobilj lokalizovan saopštila je danas državna služba za hitne slučajeve.

"Vatrogasci i dalje gase vatru na određenim mestima", navodi se u saopštenju.

Postavljen je i komandni centar na mestu požara kao i grupa za reagovanje. O posledicama požara još niko ne govori, ali stručnjaci izražavaju svoj strah od širenja radijacije.

Prava opasnost dolazi od izgaranja biljaka koje su upile radioaktivne tvari, upozorio je ekolog Kristofer Busbi.

"Kada se dogodila katastrofa, drveće je apsorbiralo radioaktivne tvari, a ono bilje koje je izraslo posle apsorbiralo ih je iz zagađenog tla. Kada takvo drveće i bilje gori, kao da opet imate Černobilj. Radioaktivne tvari se oslobađaju i odlaze u vazduh, a ljudi ih udišu", pojasnio je Busbi.

Podsetimo, u blizini nuklearne elektrane Černobilj stotine vatrogasaca bili su ukljuleni u akciju sprečavanja širenja šumskog požara kako ne bi ugrozio postrojenje i ponovo izazvao širenje radijacije.

Ukrajina je u stanje pripravnosti podigla i rezervne snage Nacionalne garde i policiju, a požar za sada gasi 182 vatrogasca s 34 vozila.

"Situacija oko nuklearke Černobilj se pogoršala", objavio je juče ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov na svojoj Fejsbuk stranici.

Foto: AP
Foto: AP

Požar je došao na 15 do 20 kilometara od samog postrojenja u kojem je 1986. godine došlo do najveće nuklearne katastrofe u istoriji. Reč je o najvećem požaru koji je pogodio Ukrajinu od 1992. godine.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Iako ministar Avakov tvrdi da je požarom ugroženo 400 hektara šume, predstavnik "Grinpisa" Rusije kazao je Radio Moskvi kako je požar oko Černobilja katastrofalan te da bi prema satelitskim snimcima mogao zahvatiti područje od čak 10 hiljada hektara.

http://www.youtube.com/watch?v=ezmlRSX4wDI

Upravnik Zabranjene zone koja obuhvata područje 30-ak kilometara oko nuklearke Vasilj Zolotoverkh izjavio je kako su nivoi zračenja za sada normalni dok je područje pod vatrom "relativno čisto".

http://www.youtube.com/watch?v=vOdlNrHPcFk

(N1/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track