Najnovije vesti

VRHOVNI SUD HOLANDIJE: Komandant UN neće biti optužen za zločin u Srebrenici
Foto: Printscreen Yt

Na slobodi

VRHOVNI SUD HOLANDIJE: Komandant UN neće biti optužen za zločin u Srebrenici

Planeta
Najviši sud je potvrdio odlukju tužilaštva da protiv Toma Karemansa i dvojice njegovih podređenih ne treba podizati optužnicu

AMSTERDAM - Vrhovni sud Holandije doneo je odluku da zamenik komandanta bataljona holandskih mirovnih snaga Tom Karemans i dvojica njegovih podređenih neće biti optuženi za navodno učešće u zločinu u Srebrenici, kada su ubijena tri muslimana.

Rođaci tri žrtve su zatražili od suda da naloži holandskom tužilaštvu da podigne optužnice protiv Karemansa i dvojice njegovih podređenih, optužujući ih da su namerno dopustili ili čak prisilili trojicu muslimana da napuste bezbednu zonu UN u Potpčarima, posle čega su ubijeni u Srebrenici, preneo je Rojters. Međutim, Odeljenje za vojne slučajeve Vrhovnog suda sa sedištem u Arhemu je zaključilo da su tužioci prošle godine doneli ispravnu odluku da ne podižu optužnicu protiv trojice vojnika.

"Zamenik komandanta bataljona nije morao da zna da Muhamed Nuhanović može da sa suoči sa značajnim rizikom da bude ubijen pošto napusti bazu", navodi se u odluci suda, uz dodatak da to oslobađa Karemansa odgovornosti.

Nihanovićev otac Ibro je bio prestar da bi bio vojno sposoban, pa je mogao da ostane u okviru baze, ali je on dobrovoljno odlučio da je napusti zajedno sa svojom ženom i sinom.

"To je bila hrabra odluka, zbog koje on zaslužuje veliko poštovanje. Ali to je bila njegova sopstvena odluka, za koju se niko drugi ne može smatrati odgovornim", istakao je holandski sud.

Treći musliman je Rizo Mustafić, električar zaposlen od strane holandskog bataljona. On je zbog te činjenice imao pravo da ostane u bazi UN, ali mu to nije rečeno. Taj propust je mogao da predstavlja osnovu za optužnicu za ubistvo iz nehata, ali je u međuvremenu zastupila zastara, zaključio je sud.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...