(VIDEO) HRVATSKA U ŠOKU: Kolinda uvodi evro u sledećih 5 godina, a država to saznaje od Blumberga!
Foto: Beta

Intervju

(VIDEO) HRVATSKA U ŠOKU: Kolinda uvodi evro u sledećih 5 godina, a država to saznaje od Blumberga!

Planeta -
To je važno za hrvatsku ekonomiju jer je toliko povezana s ekonomijama Evropske unije, kaže predsednica Hrvatske

ZAGREB - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavla je u intervjuu Blumbergu da će Hrvatska do 2020. godine uvesti evro kao nacionalnu valutu.

"To je važno za hrvatsku ekonomiju jer je toliko povezana s ekonomijama Evropske unije", izjavila je ona.

Takođe je kazala da je ključ pripremanja ekonomije za buduće izazove, među kojima je i uvođenje evra, u većoj saradnji poslodavaca i radnika, i u investitorima koji žele da uložiti u poslove u unutrašnjosti zemlje, dalje od obale Jadrana, gde dominira turizam.

"Tako se rešavaju strukturni problemi koje imamo u ekonomiji", izjavila je Grabar-Kitarović, a Blumberg dodaje da je to rekla iz svoje "rezidencije od stakla i betona, koju ‘je izgradio jugoslavenski snagator Josip Broz Tito".

"Imamo velike prirodne resurse. Imamo obrazovane ljude, stoga sada moramo da se koncentrišemo na upravljanje tim resursima", kazalla je Grabar Kitarovićeva.

Blumberg je objasnio čitaocima da je uloga predsednika u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna,i da je Grabar Kitarovićeva prethodno službovala u NATO savezu i kao ambasador u SAD.

"Naučila sam mnogo živeći u inostranstvu i želim da to znanje ovde iskoristim. Želim da modernizujem Hrvatsku u svakom pogledu, uključujući i politiku. Moramo da promenimo stavove i stvorimo uslove za lakše poslovanje", rekla je, između ostalog, predsednica Hrvatske.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track