PROTEST: Moskva uložila notu Berlinu zbog motociklista
Foto: Printscreen Yt

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nezadovoljno

PROTEST: Moskva uložila notu Berlinu zbog motociklista

Planeta -
Na berlinskom aerodromu Šenefeld nije dozvoljen ulazak trojici državljana Rusije, koji su članovi međuregionalne društvene organizacije "Ruski motociklisti", bez obzira što su imali važeće vize

MOSKVA - Ambasada Rusije u Nemačkoj uputila je Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke protestnu notu u kojoj osuđuje zabranu ulaska na nemačku teritoriju trojici Rusa iz organizacije "Ruski motociklisti", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako podseća RIA Novosti, 30. aprila na berlinskom aerodromu Šenefeld nije dozvoljen ulazak trojici državljana Rusije, koji su članovi međuregionalne društvene organizacije "Ruski motociklisti", bez obzira što su imali važeće vize.

"Posle duge procedure provere identiteta i verodostojnosti dokumenata i viza, ruskim građanima je rečeno da ne mogu da pređu nemačku granicu, uz pozivanje na pretnju društvenoj bezbednosti koju predstavljaju, i naloženo im da se vrate u Rusiju prvim letom", navodi se u komentaru ruskog MIP-a.

Zbog toga je ambasada Rusije u Nemačkoj uložila protestnu notu, u kojoj je odlučno osudila postupak nemačke strane i tražila zvanično objašnjenje.

"Smatramo tu odluku nemačkih vlasti neosnovanom, diskriminatorskom i politički motivisanom, usmerenu na onemogućavanje i diskreditovanje motociklističke vožnje "Put pobede" koju je inicirala organizacija "Ruski motociklisti" povodm 70. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu 1994-1945. godine i završetka Drugog svetskog rata u Evropi", navodi se u saopštenju.

Ranije su ruski bajkeri iz motokluba "Noćni vukovi" odlučili da obeleže 70. godišnjicu pobede nad fašizmom vožnjom od Moskve do Berlina, navodi RIA Novosti.

Od 25. aprila do 9. maja bajkeri su nameravali da voze kroz Moskvu, Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Beč, Minhen, Prag, Torgau, Berlin.

Međutim, poljski graničari odbili su da puste učesnike vožnje na teritoriju Poljske.

"Noćni vukovi" su saopštili da su "predali štafetu" njihovim poljskim prijateljima.

Pored toga, navodi ruska agencija, ulazak je bio zabranjen i novinarima TV kanala NTV, koji su pratili bajkere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track