(VIDEO) VEČERAS PADA PROGRES: Zastava pobede ipak nije stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu!
Foto: RT

Diverzija ili kvar svemirske letelice

(VIDEO) VEČERAS PADA PROGRES: Zastava pobede ipak nije stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu!

Planeta -
Letelica "progres M-27-M" nosila je oko 2,5 tona tereta za posadu Međunarodne svemirske stanice, kao i kopiju Zastave pobede, koju su sovjetski vojnici u toku bitke za Berlin 1. maja 1945. postavili na zgradu Rajhstaga

MOSKVA, - Ruska svemirska letelica bez posade, koja snabdeva Međunarodnu svemirsku stanicu, a koja zbog greške u komunikaciji nije stigla na svoju destinaciju, sagoreće noćas pošto uđe u zemljinu atmosferu, saopštili su danas ruski zvaničnici.

Svemirska letelica "progres M-27M" gotovo u potpunosti će sagoreti u gornjim slojevima atomosfere i samo mali delovi njene konstrukcije mogli bi da padnu na površinu Zemlje, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos..

Ulazak letelice u atmosferu očekuje se u periodu između 1 sat i 31 minut i 4 sata i 51 minut po moskovskom vremenu (23 sata i 31 minut i 2 sata i 51 minut po srednjoevropskom vremenu), dodaje se u saopštenju, preneo je AFP.

Letelica je lansirana 28. aprila iz centra Bajkonur u Kazahstanu, ali je posle njenog odvajanja od rakete kontrolna misija saopštila da više nema kontakta sa njom.

Letelica "progres M-27-M" nosila je oko 2,5 tona tereta za posadu Međunarodne svemirske stanice, kao i kopiju Zastave pobede, koju su sovjetski vojnici u toku bitke za Berlin 1. maja 1945. postavili na zgradu Rajhstaga.

Specijalna komisija istražuje ovaj incident, rekao je zamenik direktora Roskosmosa Aleksander Ivanov.

Posada Međunarodne svemirske stanice nije u neposrednoj opasnosti da ostane bez namirnica pošto jedan američki brod može da ih dopremi do 19. juna, navela je francuska agencija.

http://www.youtube.com/watch?v=V25X56RhGJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track