(VIDEO) NAJMLAĐA U BRITANSKOM PARLAMENTU: Škotkinja Mari voli fudbal, sočno psuje i ljušti votku
Foto: AP

Osvajačica

(VIDEO) NAJMLAĐA U BRITANSKOM PARLAMENTU: Škotkinja Mari voli fudbal, sočno psuje i ljušti votku

Planeta -
Mari Blek (20) je u brišućem letu, sa gotovo 6.000 glasova više, porazila Daglasa Aleksandera (47), šefa kampanje Laburističke partije i šefa diplomatije u senci.

GLAZGOV - Škotska nacionalna stranka (SNP) ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima u Škotskoj, a zvezda te pobede je studentkinja Mari Blek (Mhairi Black), koja će postati najmlađi poslanik britanskog parlamenta od 17. veka.

Mari (20) je u brišućem letu, sa gotovo 6.000 glasova više, porazila Daglasa Aleksandera (47), šefa kampanje Laburističke partije i šefa diplomatije u senci. Njena pobeda u okrugu Pejsli i Renfrušir saut bila je prvi znak izborne propasti laburista, a ona je u pobedničkom govoru pred razdraganim obožavateljima obećala da će se boriti se za boljitak svih sunarodnika u Škotskoj, ali i svih Britanaca.

Mari ima još jedan ispit do diplome na studijama politologije na Univerzitetu u Glazgovu i kaže da do pre pola godine nije ni sanjala da će pobediti na izborima, a kamoli da će postati najmlađa poslanica u britanskom parlamentu .još od 1667. godine. Tvrdi da je za politiku počela da se zanima kad je postala svesna razmera siromaštva u školi, pa se u SNP učlanila da bi se borila protiv društvenih nepravdi.

Međutim, borba za glasove nije prošla bez kontroverzi. Nikom nije smetalo što mlada Mari voli fudbal, ali mnoge obrve su se podigle kad se saznalo da psuje kao kočijaš. Neko se setio da je, kad je imala 15 godina, postovala na društvenim mrežama da obožava votku, što joj baš nije donelo ovacije u domovini viskija.

Pre Mari, najmlađi poslanik bio je Kristofer Monk, koji je u britanski parlament ušao 1667. godine kao 13-godišnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track