MOSKVA ODBACILA OPTUŽBE KIJEVA: Ruski vojnici se ne bore u istočnoj Ukrajini
Foto: Printscreen Yt

Nov demant

MOSKVA ODBACILA OPTUŽBE KIJEVA: Ruski vojnici se ne bore u istočnoj Ukrajini

Planeta -
Ukrajinska vojska tvrdi da je na istoku zemlje zarobila dvojicu ruskih vojnika i objavila je video-snimak na kojem oni priznaju da su bili na ratnom zadatku

KIJEV - Kremlj je danas ponovo saopštio da pripadnici ruskih regularnih snaga ne učestvuju u sukobima u istočnoj Ukrajini, dan pošto je Kijev objavio da je u tom regionu zarobio dvojicu ruskih vojnika.

Ukrajina i NATO optužuju Moskvu da snabdeva proruske snage vojnicima i vojnom opremom, što je Kremlj u više navrata demantovao. Na pitanje da prokomentariše zarobljavanje dvojice navodno ruskih vojnika, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da " to ne mogu da potvrdim. To pitanje ne treba da postavljate nama".

"I vlada i Ministarstvo odbrane su više puta rekli da u regionu Donjecka nema ruskih vojnika", rekao je Peskov novinarima, preneo je Rojters.

Jedan od te dvojice navodno ruskih vojnika koji su zarobljeni u Ukrajini dok su se borili na strani proruskih snaga priznao je na video-snimku koji je danas objavljen da je bio u sastavu obaveštajne misije ruskih specijalnih snaga. Zarobljeni vojnik, koji se predstavio kao poručnik iz grada Toljati u centralnoj Rusiji, ispričao je da je bio u grupi od 14 članova koja je bila na zadatku u blizini Luganska.

Autentičnost snimka nije potvrđena iz nezavisnih izvora, ali ako se utvrdi da je vojnik, koji je ranjen i govorio je iz bolničkog kreveta, zaista bio pripadnik ruske regularne vojske, to bi potvrdilo optužbe Kijeva da ruska armija učestvuje u sukobima u istočnoj Ukrajini. Ukrajinska vojska je juče saopštila da su dvojica ruskih vojnika zarobljena tokom borbi sa snagama Luganske Narodne Republike u Ščastju kod Luganska, gde je jedan ukrajinski vojnik poginuo. Vojnik na video-snimku, koji se predstavio kao Aleksandar Aleksandrov, kazao je da je njegova grupa bila na "osmatračkom" zadatku blizu granice razgraničenja između zaraćenih strana.

"Otkriveni smo. Ja sam ranjem u nogu kada sam pokušao da pobegnem. U grupi je bilo nas 14. Ovde smo već četiri, pet dana", rekao je on na snimku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track