TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA SIROTINJI: Nisu vam bogati krivi što ste siromašni!
Foto: AP

U odbranu

TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA SIROTINJI: Nisu vam bogati krivi što ste siromašni!

Planeta -
Bogati imaju velikih zasluga za blagostanje u Americi, ne može svako da radi isti posao, kaže Voren Bafet

VAŠINGTON - Američki investitor Voret Bafet, treći najbogatiji čovjek na svetu prema Forbsovoj listi, napisao je u komentaru za Vol strit žurnal da siromašni Amerikanci treba da prestanu da krive bogataše za nejednakost u primanjima.

"Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati", napisao je Bafet, koji je težak 71,3 milijarde američkih dolara.

"Većina bogataša dala je američkoj ekonomiji briljantne inovacije ili izuzetno rukovođenje", piše Bafet pozivajući se na primere Henrija Forda i Stivena Džobsa.

Povećanje minimalaca neće smanjiti razlike u prihodima, navodi Bafet i dodaje da je rešenje u jačanju državnog programa poznatog po skraćenici EITC (Earned Income Tax Credit). Taj program predviđa smanjenje poreza na ostvareni dohodak za radnike s nižim primanjima.

Bafet takođe tvrdi da je povećanje razlika u platama neizbežna posledica napredne tržišne ekonomije, ali da ona postoji i zato što ne može svako da radi isti posao.

"Nema nikakve zavere iza sledeće tužne činjenice: siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati. I nije istina da bogati nemaju zasluga. Većina njih doprinela je američkom prosperitetu briljantnim inovacijama ili upravljačkom ekspertizom. Svi danas živimo kudikamo bolje zahvaljujući Henriju Fordu, Stivu Džobsu, Semu Voltonu i ljudima kao što su oni", piše Bufet.

(Wall Street Journal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track