Najnovije vesti

KRALJICA ELIZABETA II: Referendum o članstvu u EU pre kraja 2017.
Foto: Reuters

Govor u parlamentu

KRALJICA ELIZABETA II: Referendum o članstvu u EU pre kraja 2017.

Planeta
Pet glavnih zakonodavnih mera koje planira nova britanska vlada osim EU, odnose se i na Škotsku, porez, ekstremizam i imigraciju

LONDON - Velika Britanija će održati referendum o članstvu u Evropskoj uniji do kraja 2017, izjavila je danas kraljica Elizabeta II izlažući zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu.

 

"Zakon će biti donet kako bi se obezbedio referendum o članstvu u Evropskoj uniji pre kraja 2017", rekla je britanska kraljica u tradicionalnom govoru na početku rada parlamenta. "Moja vlada će pregovarati odnos Ujedinjenog kraljevstva sa Evropskom unijom i težiti reformi Evropske unije za dobrobit svih država članica", navela je ona.

 

Foto: AP
Foto: AP

Britanski premijer Dejvid Kameron, čija je Konzervativna partija osvojila pobedu na izborima održanim u maju, planira da do kraja 2017, raspiše referendum o članstvu u EU i, kako je rekao, do tada preispita ulogu svoje zemlje u Uniji.

 

Pet glavnih zakonodavnih mera koje planira nova britanska vlada osim EU, odnose se i na Škotsku, porez, ekstremizam i imigraciju. Veća ovlašćenja u pogledu ubiranja poreza biće data škotskom parlamentu iz Vestminstera pošto je Škotska glasala protiv nezavisnosti na referendumu prošle godine. Kraljica je rekla da će biti data "široka lepeza" ovlašćenja za Škotsku, kao i za Vels.

 

Predlozi novih ovlašćenja za Škotsku nisu dovoljni, tvrdi Škotska nacionalna partija (Foto: Reuters)
Predlozi novih ovlašćenja za Škotsku nisu dovoljni, tvrdi Škotska nacionalna partija (Foto: Reuters)

Škotska nacionalna partija (SNP) koja se zalaže za nezavisnost, a koja je sada treća po veličini stranka u donjem domu parlamenta, saopštila je, međutim, da sadašnji predlozi nisu dovoljni.

 

Vlada planira da usvoji zakon kojim će biti zabranjeno povećanje poreza na dohodak i nacionalno osiguranje u narednih pet godina. Kameron je obećao ovu meru u predizbornoj kampanji, ali njegova vlada i dalje mora da ostvari značajne uštede tokom mandata ovog parlamenta i smanji izdatke na socijalna davanja za 17 milijardi evra.

 

Vlada premijera Dejvida Kamerona (na slici sa šeficom Laburističke partije Herijet Harman) najavila je 5 glavnih zakonodavnih mera (Foto: Reuters)
Vlada premijera Dejvida Kamerona (na slici sa šeficom Laburističke partije Herijet Harman) najavila je 5 glavnih zakonodavnih mera (Foto: Reuters)

Britanska vlada će predložiti i nove mere na zabrani "ekstremističkih organizacija" koje se smatraju odgovornim za radikalizaciju mladih, kao i ograničenja za ljude koji pokušavaju za uđu u Britaniju, a za koje se proceni da su ekstremisti. Biće predložen i zakon o komunikacijama, koji je naišao na kritike, a kojim će mobilni operateri i provajderi Internet usluga biti obavezni da predaju podatke o pretraživanju korisnika bezbednosnim službama. Kameron je želeo da ovaj zakon bude donet tokom mandara prethodne koalicione vlade, ali je njegovo usvajanje blokirao mlađi koalicioni partner u toj vladi, stranka Liberalnih demokrata.

 

Vlada premijera Kamerona sprema se da uvede nove mere na smanjenju imigracije, uključujući davanje ovlašćenja policiji da zaplene novac koji su ilegalni imigranti zaradili. Novi kabinet, takođe, želi da pojednostavi postupak vraćanja ilegalnih imigranata uvođenjem pravila "deportovanje prvo, podnošenje žalbe kasnije".

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...