Milanović: Za nerede na trgu kriva Kolinda!
Foto: Beta

Državni udar: Hrvatski „Šatoraši“ napali policiju

Milanović: Za nerede na trgu kriva Kolinda!

Planeta -
Premijer Hrvatske optužio predsednicu da stoji iza nereda na Markovom trgu i da ih ona može smiriti

ZAGREB - Na Markovom trgu u Zagrebu juče je došlo do sukoba policije i takozvanih šatoraša, veterana rata u Hrvatskoj koji protestuju već 223 dana.Nakon obračuna, došlo je do smirivanja situacije, a na kraju su se branitelji povukli s trga pristavši da se u ponedeljak sastanu sa premijerom Zoranom Milanovićem.

Na udaru... Zoran Milanović
Na udaru... Zoran Milanović

Sukob i dogovorOko 200 „šatoraša“ koji su blokirali Markov trg probilo je juče u podne policijsku ogradu oko Crkve svetog Marka, postavljenu prethodne večeri, kada ih je policija blokirala u crkvi. Takozvani branitelji napali su kordon, a na predstavnike reda bacili su i baklje, a onda je jedan od njih - Đuro Glogoški - pozvao policiju da otkaže poslušnost vlastima.- Nemojte da majke plaču za svojim sinovima kao devedesetih - rekao im je on.Situacija se smirila oko 17 sati, kada su branitelji pristali da se povuku i sastanu s premijerom.Milanović je prethodno poručio da iza nereda i protesta stoje HDZ i predsednica Kolinda Grabar Kitarović.- Njen savetnik za branitelje je čovek koji aktivno učestvuje u protestima. To nije dobro. Ovo mora prestati, a prestaće kada to kaže Kolinda Grabar Kitarović ili kada to kaže Tomislav Karamarko - rekao je on.Na pitanje da li ima dokaza za to da je HDZ iza nereda, on je odgovorio:- To je očito. Iz svakog gesta, grimase, reči, rečenice... To je celoj javnosti potpuno jasno.Predsednik HDZ Karamarko odbacio je tvrdnje kao „notornu laž“.

Zakasnelo reagovanjeNekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao je za HRT da je problem branitelja trebalo rešiti u početku.- To je moralo da kulminira. Branitelji su odbranili Hrvatsku i problem je trebalo rešiti u početku. Ovo jeste pokušaj državnog udara - poručio je on.

Grabar KitarovićZVALA SAM TE, NISI SE JAVLJAODok je policija preksinoć naterala „šatoraše“ da sklonište potraže u crkvi, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pokušala je da pozove premijera Zorana Milanovića. Ona je saopštila da ga je zvala, ali da on nije hteo da joj se javi. On se u tom trenutku zabavljao s turističkim radnicima na gala večeri u Rovinju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track