ŠREDER KRITIKUJE G7: Grešite što niste pozvali Putina na samit
Foto: Reuters

Za pregovore

ŠREDER KRITIKUJE G7: Grešite što niste pozvali Putina na samit

Planeta -

Rusija ima alternativu za Evropu, ali Evropa za Rusiju nema, upozorava bivši nemački kancelar

BERLIN - Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder kritikovao je samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) zato što se održava bez ruskog predsednika Vladimira Putina i rekao da je bila greška što šef Kremlja nije pozvan na taj skup u bavarskom dvorcu Elmau i da je budućnost Evrope samo sa Rusijom.

Upravo kada postoje različite pozicije, čovek mora razgovarati, rekao je Šreder za Rajniše post i dodao da se na samitu G7, koji se ovog vikenda održava, upravo to moglo učiniti.

"Smatram da je bila greška što ruski predsednik nije pozvan na taj samit", rekao je Šreder i dodao da Rusija ima alternativu za Evropu, a Evropa za Rusiju nema.

"Budućnost Evrope je samo sa Rusijom", rekao je Šreder, koji važi za Putinovog prijatelja.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel rekla je još početkom godine da ne računa sa dolaskom Putina na samit G7 i to povezala sa ukrajinskom krizom.

Ovog vikenda se u dvorcu Elmau, uz angažman čak 25.000 policajaca, održava samit G7 za koji kritičari kažu da je preskup, mesto nadomak Garmiš-Partenkirhena neodgovarajuće, a političari nesposobni da reše nagomilane probleme.

G7 će se baviti pitanjima rešenja politickcih kriza-od ukrajinske, do bliskoistočne, privrednim temama, ali i zaštitom mora, žena i radnih odnosa, kao i drugim temama svetskog značaja, najavljuju organizatori, a mediji pišu da je u okolini dvorca već vanredno stanje i da se sigurnosni organi plaše nasilnih demonstracija protivnika G7 i globalizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track