Bivši nemački sekretar za odbranu: Sastanak gupe G7 bez Putina je poruka rata
Foto: Rojters

Vili Vimer

Bivši nemački sekretar za odbranu: Sastanak gupe G7 bez Putina je poruka rata

Planeta -
Bivši sekretar Ministarstva odbrane Nemačke Vili Vimer ocenjuje da je odluka "G7" da ne pozove Rusiju na samit u Bavarskoj "znak konfrontacije ili čak rata".

Bivši sekretar Ministarstva odbrane Nemačke / 1988- 1992/ Vili Vimer ocenjuje da je odluka "G7" da ne pozove Rusiju na samit u Bavarskoj "znak konfrontacije ili čak rata".

"G7 je na taj način poslala pogrešan signal da ulazi u sukob sa Rusijom" - smatra Vimer.

"Kada se lideri `G7` budu sastali u Bavarskoj, tamo bi trebalo da vidimo i ruskog predsednika. Samit bez njega je signal konfrontacije, pa čak i rata", navodi Vimer za ruske medije.

Samit "G7", 41. po redu, biće održan u bavarskom zamku "Elmau", u blizini Minhena, od 7. do 8. juna. Nemačka je preuzela predsedavanje "G7" u junu prošle godine.

Vimer je jedan u nizu njemačkih političara koji su kritikovali odluku "G7" da ne pozove ruskog predsednika Vladimira Putina na samit. Pre njega, oglasili su se biši kancelari Helmut Šmit i Gerhard Šreder, koji smatraju da je to pogrešna odluka, jer je EU više potrebna Rusija, nego što Rusiji treba EU.

"G8" je bila grupa najvećih svetskih ekonomija, kojoj se Rusija pridružila 2008. godine. Rusija je trebalo da bude domaćin samita u Sočiju 2014. godine, međutim SAD i lideri EU odbili su da odu na taj sastanak, navodeći kao razlog krizu u Ukrajini.

Oni su se zatim sastali u Briselu u smanjenom formatu kao "G7", bez zvaničnika Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track