Naftne kompanije se orjentišu prema prirodnom gasu  kao izvoru električne energije
Foto: Profimedia

Blumberg

Naftne kompanije se orjentišu prema prirodnom gasu kao izvoru električne energije

Planeta -
Naftne kompanije koje su izvadile na hiljade milijardi barela nafte iz zemlje sada tvrde da je budućnost u njihovom drugom ključnom proizvodu - prirodnom gasu

Naftne kompanije koje su izvadile na hiljade milijardi barela nafte iz zemlje sada tvrde da je budućnost u njihovom drugom ključnom proizvodu, prirodnom gasu, koji sve više promovišu kao logičnu zamenu za ugalj, piše danas američka agencija Blumberg.

U trenutku kada se skoro 200 država sveta priprema za decembarsku konferenciju o klimatskim promenama u Parizu i izradu obavezujućeg sporazuma o ograničavanju emisije ugljen-dioksida (CO2), naftne kompanije, predvođene Rojal Dač Šelom i Totalom, poručuju da se sve više preusmeravaju na gas koji je ekološka alternativa jeftinom uglju, a koji u ovom trenutku predstavlja dominantan izvor električne energije.

Takve tvrdnje naftnih kompanija su, međutim, izazvale zabrinutost, a pojedini analitičari smatraju da su one pre zainteresovane za zauzimanje tržišnog udela a ne za borbu protiv globalnog zagrevanja.

"Total je jednako gas, a gas je dobar. Ugalj je neprijatelj", izjavio je generalni direktor francuskog Totala, Patrik Pujen, uoči početka ovonedeljne Svetske konferencije o gasu u Parizu, koja traje od 1. do 5. juna.

Njegova izjava poklapa se sa rečima generalnog direktora Šela, Bena Van Berdena, koji je pre dve nedelje izjavio da je njegova kompanija napravila zaokret i da je od "naftno-gasne kompanije postala gasno-naftna".

Šel je, naime, još 2013. godine počeo da proizvodi više gasa od nafte, a Total je sličnim stopama krenuo 2014. godine.

Ekson mobajl je prošle godine povećao proizvodnju gasa na nivo od 47 odsto od ukupne proizvodnje u odnosu na 39 odsto iz proteklih šest godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track