CNN OPTUŽUJE PEKING: Kina gradnjom veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru preti SAD
Foto: Beta AP

Opasno

CNN OPTUŽUJE PEKING: Kina gradnjom veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru preti SAD

Planeta -
U poslednjih 18 meseci Kina je sve aktivnija u Južnom kineskom moru gde gradi veštačka ostrva, što, prema CNN, postavlja pitanje bezbednosti SAD.

U poslednjih 18 meseci Kina je sve aktivnija u Južnom kineskom moru gde gradi veštačka ostrva, što, prema CNN, postavlja pitanje bezbednosti SAD.

Do sada zvanični Peking je izgradio teritoriju jednaku površini 1.500 fudbalskih terena i na taj način proširila prostor na koji polaže pravo suvereniteta, ali na uštrb međunarodnih voda, što predstavlja pretnju za slobodu kretanja, naročito za SAD.

CNN navodi primer grebena pod nazivom Subi koji se nalazi više od hiljadu kilometara van obale Kine, a koji bi uskoro mogao da postane veliko veštačko ostrvo na kom bi trebalo da bude izgrađena aerodromska pista dužine 3.000 metara.

U međuvremenu, patrolni avioni Filipina i SAD su dobijali upozorenja da se udalje od svih veštačkih ostrva koje je izgradila Kina, koja tvrdi da ima teritorijalni integritet i suverenitet nad njima.

Neposredno potom, iz Vašingtona su stigli oštri odgovori, mornarički lideri su takav stav Kine nazvali apsurdnim, dok je sekretar za odbranu Eš Karter rekao da će SAD leteti, ploviti i raditi gde god međunarodno pravo dozvoljava.CNN navodi da je međunarodno pravo na strani SAD navodeći da u Konvenciji Ujedinjenih nacija o zakonu na moru, tj. u članu 121 piše da ne postoji pravni osnov da se suverenitet uspostavi na grebenima ili veštačkim ostrvima.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

Uprkos tome, Kina je 24. aprila upozorila filipinski avion koji se približio grebenu Subi da napusti kinesku teritoriju, što se dogodilo i 26. maja, ali sa avionom američke mornarice koji je osam puta upozoren da odmah napusti taj položaj.

“Pretvaranje podvodnog kamena u pistu jednostavno ne daje prava na suverenitet i restrikcije međunarodnog vazdušnog ili pomorskog saobraćaja“, rekao je Karter nedavno u Singapuru.

Ipak, praktični odgovori SAD su bili prilično jasni, borbeni brodovi i vojna avijacija 7. flote se nalazi u Južnom kineskom moru, ne obraćajući pažnju na tvrdnje Kine da to znači povredu teritorijalnog integriteta.

CNN navodi da SAD moraju da rade na vojnim partnerstvima u tom regionu i da u sukobu sa Kinom ostvare što više saveznika, pre svih se tu misli na Indiju, Japan i Australiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja