UŽIVO VIDEO PAPA FRANJA U SARAJEVU: Služio misu na Koševu pred 65.000 vernika
Foto: Reuters

Dočekan svečano uz vojne počasti

UŽIVO VIDEO PAPA FRANJA U SARAJEVU: Služio misu na Koševu pred 65.000 vernika

Planeta -
Na hiljade vernika ispunilo je tribine i teren stadiona na kojem je održana sveta misa. Jednodnevna poseta pontifa Bosni košta milion evra
1 / 8 Foto: Reuters

SARAJEVO - Papa Franja, koji boravi u jednodnevnoj poseti BiH, poručio je sa stadiona Koševo gde je služio misu pred gotovo 70.000 ljudi, da nikad više ne bude rata i da su te reči još jedan vapaj iz grada i zemlje koja je u nedavnoj prošlosti doživela strahovite ratne patnje.

On je pozvao na slogu, praštanje i gradnju mira. I u našem vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svetu trenutno vode toliki oružani sukobi.To je jedna vrsta trećeg svetskog rata, koji se vodi u "delovima" pa se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima, rekao je papa u svojoj propovedi.

Postoje neki koji bi namerno hteli stvarati i izazivati takvu klimu, posebno oni koji nastoje da izazivaju sukobe među različitim kulturama i civilizacijama i oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje, ukazao je on.

Ali, upozorio je papa, rat podrazumeva decu, žene i starce u izbegličkim kampovima, podrazumeva prisilno napuštanje domova, razrušene kuće, ulice i privredne objekte, podrazumeva iznad svega tolike razorene živote. "Blago mirotvorcima", podsetio je Papa na reči Isusa Hrista, koje su, dodao je, uvek vredan poziv. "Stvarati mir, svojevrsno je umeće. Blaženi su oni koji seju mir svagdašnjim radom. Upravo oni će se zvati sinovima Božjim. Mir je delo pravde. Novi Zavet nas uči kako je savršeno delo pravde: ljubiti bližnjega svoga kao sebe samog. Istinska bi pravdenost bila - činiti osobi, narodu, sve ono što bih voleo da se čini meni i mom narodu", kazao je papa i pozvao na praštanje, mir i slogu, istakavši da je mir dar Božiji. On se danas molio za milost svima, za pravednost, stvaranje mira a ne rata i nesloge.

Tokom mise, kako prenose BiH mediji, papa je sedeo na specijalno izrađenoj stolici u odori sa posebnom simbolikom. Misu je služilo i desetine biskupa i veliki broj sveštenika iz BiH i drugih zemalja, učestvovala su i tri crkvena hora a pratio ih je veliki orkestar Oružanih snaga BiH.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo prethodno je razgovora sa državnim vrhom a na stadionu Koševo gotovo 70.000 ljudi dočekalo ga je ovacijama i jednoglasnom porukom "Mir vama" i "Papo mi te volimo", a dobrodošlica je izgovorena i na italijanskom jeziku. Prethodno su, zagrljeni, pevali pesme o miru i tako iskazali jedinstvo, a sa ovog mesta ođeknula je i poruka "Ljubav je uskrsla".

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ga je dočekao i uručio mu ključeve Grada Sarajevai poseban medaljon koji simbolizuje multietničnost i multikonfesionalnost. Pre početka mise, mladi na stadionu izveli su muzički program i time pozdravili Papu. Na stadion su pristigli i gosti iz mnogih drugih zemalja. Mere sigurnosti su na najvišem nivou, a oko stadiona raspoređen je veliki broj policajaca i pripadnika službi sigurnosti.

Foto: AP
Foto: AP

Podsetimo, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, doputovao je jutros u Sarajevo, čime je otpočela njegova državnička i pastoralna poseta Bosni i Hercegovini pod motom "Mir vama", tokom koje će preneti poruku mira, saživota, dijaloga i međusobnog razumevanja.

UŽIVO PAPINU POSETU SARAJEVU MOŽETE PRATITI OVDE

Na sarajevskom aerodromu papu je dočekala višečlana delegacija koju su predvodili hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij Luiđi Pežuto. Papi Franji je priređen svečani doček, uz crveni tepih i vojne počasti.

Poseta šefa vatikanske države bosanskohercegovačkoj prestonicu najveći događaj u godini kada se navršavaju dve decenije od Dejtonskog sporazuma.

Treći papinski pohod BiH, pod motom "Mir vama" ujedno je prva takva poseta koja ima i državnički karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Jovan Pavle Drugi boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjaluci.

Sarajevo, koje je već danima u znaku papine posete, spremno je ugostilo visokog gosta, a na desetine hiljada vernika ispunilo je tribine i teren stadiona Košševo, gde je održan centralni događaj - sveta misa, pre koje je papa čuvenim papamobilom prošao atletskom stazom i pozdravio vernike. Misi je prisustvovalo oko 65.000 vernika i hodočasnika iz svih zemlja regiona, ali i šire.

Mere bezbednosti su na najvišem nivou, te je oko stadiona bio raspoređen veliki broj policajaca i službi bezbednosti, javljaju loklani mediji. Već od sedam časova, sarajevske ulice na glavnoj trasi kretanja pape su blokirane i saobraćaj se odvijao po posebnom režimu. Sve vezano za događaj u koji je, prema preliminarnim procenama, do sada utrošeno oko dva miliona konvertibilnih maraka (milion evra) do tančina je isplanirano.

Nakon dočeka na sarajevskom aerodromu, papu će u zgradi Predsedništva BiH, ispred koje je postavljen crveni tepih dočekati državni vrh. Poglavar Rimokatoličke crkve najpre će se obratiti državnim vlastima, a potom uputiti na Koševu, gde ga čekaju vernici sa ovog podneblja. Jedan od glavnih momenata posete, koja će trajati desetak sati, biće popodne kada je zakazan međuverski sastanak na kojem će papa razgovarati s predstavnicima katoličke, pravoslavne, muslimanske i jevrejske vere.

Zvaničnici iz verskog života mesecima unazad apeluju da ovu posetu, kao centar interesovanja svetske javnosti, treba vešto politički iskoristiti, kako bi BiH poslala poruku pomirljive i perspektivne sredine, sa evropskom perspektivom.

http://www.youtube.com/watch?v=o1aKPSX8nm8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track