AMAZON REKLAMIRA ISLAMSKU DRŽAVU: Internet prodaja terorističkog časopisa Dabik
Foto: Shutterstock

Web-džihad

AMAZON REKLAMIRA ISLAMSKU DRŽAVU: Internet prodaja terorističkog časopisa Dabik

Planeta -
Dabik, propagandni magazin Islamske države se nesmetano prodaje preko sajtova kompanije Amazon u SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji, a do nedavno se prodavao i u Velikoj Britaniji

LONDON - Primerci propagandnog magazina Islamske države pojavili su se u ponudi za prodaju na britanskom sajtu Amazon i to uz besplatnu dostavu, objavio je britanski "Dejli mejl".

Magazin "Dabik" na engleskom jeziku prodavao se preko Amazona skoro dve nedelje za 27 funti. U prethodnim izdanjima tog magazina objavljeni su tekstovi u kojima se opravdava kidnapovanje i silovanje zatočenih devojaka, kao i priručnici za ratovanje namenjeni komandantima.

Takođe su se tu našli i tekstovi koje je navodno napisao oteti Britanac Džon Kantli. Objavu za prodaju "Dabika" prati i objašnjenje da je to magazin koji izlazi periodično i koji se najviše bavi temama džihada, kao i da sadrži fotografije, prati aktuelne događaje i pruža informacije o Islamskoj državi.

Kao prodavac navedena je "CreateSpace Independent Publishing Platform" - kompanija Amazona, koja omogućava ljudima da besplatno izdaju i dele knjige. Ovakva objava izazvala je oštra negodovanja korisnika Amazona. Kako je naveo "Dejli mejl", ova objava je noćas uklonjena sa sajta, ali zasad nije poznato da li je to učinio prodavac ili sam Amazon.

BBC je preneo da se "Dabik" prodaje preko sajtova Amazona i u SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track