Sarkozi: Nisam šurovao s Gadafijem

Sarkozi: Nisam šurovao s Gadafijem

Planeta -
Ako postoji šef države koji nikada nije bio u bliskom kontaktu sa Gadafijem, to sam možda ja, kaže francuski predsednik

PARIZ - Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da nikada nije blisko sarađivao sa bivšim libijskim liderom Moamerom Gadafijem.

"Ako postoji šef države koji nikada nije bio u bliskom kontaktu sa Gadafijem, to sam možda ja", istakao je Sarkozi u intervjuu za radio-stanicu Frans enter, podsećajući da je čak doprineo njegovom odlasku.

"Francuska je predvodila operacije u Libiji", podsetio je aktuelni predsednik i kandidat za reizbor, preneo je francuski list Nuvel opservater.

Francuski list, međutim, tvrdi da je Sarkozi bio u bliskom kontaktu sa pokojnim libijskim liderom, a krajem 2007. godine, nekoliko meseci posle susreta sa Gadafijem, izjavio je da može da potvrdi da su francuske službe sarađivale sa libijskim službama tokom četiri godine dok je on bio francuski ministar unutrašnjih poslova, podseća francuski dnevnik.

Šef francuske države je danas kategorično porekao i tvrdnje da je nameravao da proda nuklearnu centralu Libiji u vreme Gadafijevog režima. "Nikada nije bilo ni govora o tome da se Gadafiju proda nuklearna centrala", izjavio je Sarkozi za francusku radio stanicu.

Međutim, Francuska i Libija su u decembru 2008. godine, prilikom državne posete Gadafija Parizu, potpisale sporazum o saradnji u oblasti civilne nuklearne energije, koji je predviđao i snabdevanje reaktorima, prema dokumentu koji je u to vreme objavila Jelisejska palata, navodi Rojters.

Kada su izbile pobune u arapskom svetu, početkom prošle godine, Francuska je, na Sarkozijevu inicijativu, predvodila međunarodnu vojnu intervenciju, koja je pomogla libijskim pobunjenicima da svrgnu sa vlasti Gadafija i njegov režim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track