GRČKI MINISTAR FINANSIJA: Oči Evrope uprte u nas, vreme je za dogovor
Foto: Fonet Ap

Rešenje na pomolu

GRČKI MINISTAR FINANSIJA: Oči Evrope uprte u nas, vreme je za dogovor

Planeta -
Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da je vreme da se u pregovorima s kreditorima "zaustavi upiranje prstom" i da se dve strane konačno dogovore

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da je vreme da se u pregovorima s kreditorima "zaustavi upiranje prstom" i da se dve strane konačno dogovore.

Varufakis je novinarima u Berlinu, nakon razgovora sa nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom, rekao da je vreme da obe strane urade svoj deo posla i da višemesečni pregovori urode dogovorom, prenosi agencija Frans pres.

Grčki ministar je sastanak sa nemačkim kolegom ocenio kao produktivan. "Današnji razgovor će biti od velike pomoći za pronalaženje krajnjeg rešenja", rekao je Varufakis.

"U istorijskom trenutku kada su oči svih Evropljana uprte u nas i kada svi imaju očekivanja od nas, ključno je da uspešno zaključimo pregovore u korist svih Evropljana, da sklonimo politiku u stranu i obraćamo se jedni drugima kao građani Evrope", poručio je Varufakis.

Ponestaje para

Grčka ubrzano ostaje bez finansijskih sredstava, a sa kreditorima još nije postigla sporazum o razmeni finansijskih sredstava za sprovođenje reformi.

Varufakis je za nemački list Tagešpigel rekao da je najnoviji predlog kreditora Atini, kog je premijer Aleksis Cipras odbio, apsurdan.

"Takav predlog jedino dajete ako uopšte ne želite postizanje sporazuma", rekao je Varufakis i još jednom ponovio apel Atine kreditorima da grčki javni dug bude restrukturiran.

Obama: Grčka mora sprovesti reforme ako hoće pomoć

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da grčka vlada mora sprovesti ekonomske reforme koje zahtevaju teške političke odluke da bi prevazišla zastoj u pregovorima s međunarodnim kreditorima i zaštitila globalna finansijska tržišta.

Obama je na marginama samita Grupe sedam u Nemačkoj rekao i da međunarodna zajednica mora da prizna "izvanredne izazove" s kojima se suočava Grčka.

"Potrebno je da Grčka bude ozbiljna u sprovođenju važnih reformi. Ne samo da udovolji kreditorima, već takođe da napravi platformu na kojoj grčka ekonomija opet može da počne da raste i da napreduje", rekao je Obama I nemačka kancelarka Angela Merkel danas se osvrnula na Grčku, navodeći da Atina "nema puno vremena" za postizanje sporazuma o finansijskoj pomoći.

Grčka vlada i kreditori nisu proše nedelje uspeli da postignu sporazum kojim bi Atina dobila 7,2 milijarde poslednje tranše kredita od paketa od 240 milijardi dolara. Neuspeh u razgovorima izazvao je nervozu na svetskim berzama. Merkel je na samitu Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja u dvorcu Elmau rekla da Grčka treba da prihvati mere za popravljanje svojih finansija i ekonomije u pregovorima s međunarodnim kreditorima.

"Želimo da Grčka ostane deo evrozone, ali imamo jasnu poruku da solidarnost zahteva da Grčka sprovede mere", rekla je Merkel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track