STVARI KOJE NISTE ZNALI O VOJSCI SAD Samo jedan nosač aviona ima jaču avijaciju nego većina zemalja!
Foto: Wikipedia

Sila

STVARI KOJE NISTE ZNALI O VOJSCI SAD Samo jedan nosač aviona ima jaču avijaciju nego većina zemalja!

Planeta -
U 2014. Amerika je potrošila više od 580 milijardi dolara na vojsku što je daleko više od ostalih zemalja

Amerika je najjača vojna sila na svetu, to je već dobro poznata činjenica. Tu činjenicu potkrepljuje i podatak da SAD imaju 19 nosača aviona dok ostalih 10 najmoćnijih zemalja sveta zemalja imaju ukupno 12.

Snaga njene oružane sile je i u avijaciji koja je najveća na svetu, a SAD imaju i najveći nuklearni arsenal na svetu.

Ovoga puta vam predstavljamo 19 stvari koje niste znali o vojsci SAD.

1. Od 44 predsednika SAD 32 je služilo u američkoj vojci. Od toga 15 predsednika je bilo u rezervnom sastavu, 9 je u bilo u stastavu SDF, 6 je bilo u mornarici dok su dvojica bili u pešadiji.

2. Američka vojska oseduje specijalnu čičak traku koja smanjuje buku kod njenog korišćenja za više od 95 odsto.

3. U prodavnicama u sklopu američkih baza ne prihvataju penije jer su kako tvrde suviše teški i neisplativi za isporuku.

4. Vojska SAD poseduje oko 24.000 kvadratnih kilometara zemljišta. Teoretski gledano kad bi to bila država ona bi bila 42. po veličini u SAD.5. Tokom 1942. godine vojska je naredila da se zamrači ceo Los Anđeles. Tada je vojska ispalila na hiljade protivavionskih projektila na navodne neprijateljske letelice. Posle samo par sati ispostavilo se da je bila lažna uzbuna. 6. Tokom Drugog svetskog da bi se podržao jedan vojnik na bojnom polju bilo je potrebno galon goriva za dan. Danas je potrebno više od 22 galona za boravak jednog vojnika, po danu.7. U 2014. Amerika je potrošila više od 580 milijardi dolara na vojsku što je daleko više od ostalih zemalja. Iza SAD ide Kina sa 129 milijardi i Saudijska Arabija sa 81 milijarde.8. Posle premijere "Top Gana" 1986. godine, američka vojska je saopštila da je interesovanje mladih da postanu piloti porasla za 500 odsto.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

9. Kondomi bez lubrikanta su standardni deo opreme za preživljavanje kod američkih vojnika. Pored svoje primarne funkcije, kondomi takođe mogu da posluže i kao rezervoar u koji može da stane do jednog litra vode.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

10. Do sada je samo jedan američki vojni brod zarobljen od strane druge države. Tokom 1968. godine Severna Koreja je zarobila špijunski brod "USS Pueblo". Sada se taj brod nalazi usidren u Pjongjangu i služi kao turistička atrakcija.11. Američka vojska poseduje svoje baze u najmanje 74 države širom sveta.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

12. Američka vojska i dalje koristi i drvene brodove. Napravljeni od hrasta, jele i čempresa ovi brodovi su namenjeni za čišćenje mina.13. Tokom 1968. američka vojska je konstruisala četvoronožnog robota. On je bio toliko snazan da je mogao da podigne automobil a mogao je da hoda brzinom od 8 kilometara na sat. Ipak nikada nije korišćen u praksi jer je upravljanje njime bilo suviše naporno.14. Američka vojska je razvila posebno plovilo za istraživanje koje može da funkcioniše i horizontalno i vertikalno. Ovo plovilo u većini soba ima dvoja vrata. Jedna se koriste kada je plovilo u horizontalnom položaju a druga se koriste kada je u vertikalnom položaju.15. Američki građanski rat predtavlja rat u kome je poginulo najviše američkih vojnika ikada. Procenjuje se da je u tom ratu živote izgubilo oko 750.000 vojnika.

16. Iako su SAD svoje vojnike slale svoje vojnike preko granice više od 300 puta - zvanično Amerika je do sada samo 5 puta objavila rat. (Rat 1812, Meksičko-američki rat, Špansko-američki rat, Prvi svetski rat i Drugi svetski rat).

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

17. Do drugog svetskog rata pripadnici američke 45. pešadijske divizije nosili su svastiku koja je predstavljala simbol američkih Indijanaca.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

18. U američkoj vojsci postoji pozdrav za one koji su poginuli u borbi. Pozdrav se zove - "Nestali čovek." Formacija aviona leti nisko a onda se vingmen naglo zaustavi što simbolizuje odlazak vojnika na nebo. 19. Nosač aviona na nuklearni pogon USS "John C. Stennis" dugačak 333 metra poseduje jaču borbenu avijaciju nego 70 odsto zemalja na svetu.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
http://www.youtube.com/watch?v=ElMzNc4BeKI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track