ŠEF PUTINOVE ADMINISTRACIJE:Evropa izgubila osećaj za opasnost od nacizma
Foto: Printscreen Yt

Zaboravili Nirnberg

ŠEF PUTINOVE ADMINISTRACIJE:Evropa izgubila osećaj za opasnost od nacizma

Planeta -
Šef administarcije ruskog predsednika Sergej Ivanov izjavio je da su neke zemlje u Evropi izgubile osećaj za opasnost od nacizma i nacionalizma.

MOSKVA - Šef administarcije ruskog predsednika Sergej Ivanov izjavio je danas da žali što su Baltičke države, Ukrajina i nekoliko drugih zemalja izgubile osećaj za opasnost od nacizma i nacionalizma.

Ivanov je na Svetskom kongresu ruske štampe rekao da je "pelcovanje globalne civilizacije na suđenju u Nirnbergu nažalost oslabilo".

"U stvari, nacizam i nacionalizam se rehabilituju", naglasio je Ivanov a prenela je ruska novinska agencija Tass.

On je dodao da je veoma tužno to što se sada dešava, naročito u Baltičkim državama, u Ukrajini i nekoliko drugih zemalja.

Odgovor EU na ruski izveštaj o neonacizmu

NJUJORK - Izveštaj ruskog Ministarstva spoljnih poslova o neonacizmu na Zapadu sadrži činjenične netačnosti i selektivno informacije, a takođe je geografski nepotpun, navodi se u odgovoru Evropske unije koji je Ujedinjenim nacijama uputio šef delegacije EU u Njujorku.

U tom odgovoru se navodi da je EU upoznata sa izveštajem ruskog Ministarstva spoljnih poslova, pod naslovom "Neonacizam - opasna pretnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona", objavljenim krajem aprila, prenosi Hina.

"Izveštaj ruskog ministarstva sadrži činjenične netačnosti i selektivno informacije o stanju u EU i njenim državama članicama. Izveštaj je takođe geografski nepotpun. Na primer, nedostaje poglavlje o situaciji u Rusiji", navodi se u odgovoru.

EU takođe izražava žaljenje što Rusija "pokušava povući paralele između sadašnjih i prošlih političkih događaja, u kontekstu tekućih kriza".

U odgovoru se navodi i da je EU "predana globalnoj borbi protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika netolerancije, uključujući antisemitizam i neonacizam", i dodaje da Unija i države članice "nastavljaju preduzimati odlučne korake po tom pitanju kod kuće".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je krajem aprila, povodom 70. godišnjice pobede nad nacizmom, izveštaj pod naslovom "Neonacizam - opasna prijetnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona".

U izveštaju, koji obuhvata 28 zemalja EU, zatim SAD, Kanadu, Norvešku, Švajcarsku i Ukrajinu, kritikuje se jačanje desnih i nacionalističkih političkih pokreta u Evropi i zamera se evropskim vlastima nevoljnost da pojačaju mere protiv takvih pokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja