JUNKER METAFORIČAN: Grčka je krava koja klizi po ledu!
Foto: Reuters

Atini preti bankrot i katastrofu

JUNKER METAFORIČAN: Grčka je krava koja klizi po ledu!

Planeta -
Komesar EU za ekonomske poslove Pjer Moskovisi izjavio da, inače, voli grčku tragediju, ali da smatra da je u ovom slučaju vreme za srećan kraj

BRISEL - "Grčka je krava koja klizi po ledu i koja mora biti izvučena na čvrsto tlo", izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, upotrebivši metaforu za bolne dane u kojima su kreditori pokušavali da pomognu tvrdoglavoj Atini da izbegne bankrot i katastrofu.

Prošle nedelje se 60 delegacija okupilo u Briselu na samitu Evrope i Latinske Amerike, ali fokus nije bio ni na predsednici Brazila Dilmi Rusef, niti na predsednici Čilea Mišel Bašele, već na premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu koji je diskretno tražio još jedan sastanak sa najmoćnijim evropskim liderom, nemačkom kancelarkom Anegelom Merkel, prenosi agencija Frans pres.

Cipras, čiji su najnoviji predlog reformi odbacili evropski zvaničnici, uspeo je da se sastane sa Merkelovom i predsednikom Francuske Fransoom Olandom, ali ti razgovori nisu ga približili rešenju grčkih problema, iako je nemačka kancelarka optimistično poručila da "gde ima volje, ima i načina".

"Nastavićemo da guramo Grčku sa leda", rekao je Junker, dok je komesar EU za ekonomske poslove Pjer Moskovisi izjavio da, inače, voli grčku tragediju, ali da smatra da je u ovom slučaju vreme za srećan kraj.

Zvaničnici EU krivicu za neuspeh pregovora svaljuju na Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se obezbedilo 1,6 milijardi evra za isplatu MMF-u do kraja meseca. Istovremeno u Atini, neimenovani zvaničnik grčke vlade je izjavio da Grčka nikada neće prihvatiti zahteve kreditora koji se odnose na smanjenje penzija i plata ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja.

Grčka ističe da je spremna i dalje da razgovara, dok zvaničnici EU i MMF poručuju da nemaju dozvolu za dalje pregovore, pa se grčka drama nastavlja, navodi Frans pres.

Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters

Cipras: Čekaćemo da kreditori postanu realniji

Atina će strpljivo čekati da njeni kreditori postanu realniji, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, dan posle neuspeha poslednjih pregovora dve strane.

Ovakav ishod sastanka pojačao je strah da će Grčka bankrotirati i napustiti evrozonu.

"Čekaćemo strpljivo dok institucije ne postanu realnije", napisao je Cipras za list "Efimarida ton sindakton".On je dodao da se kreditori rukovode "političkim oportunizmom" i nastavljaju da vrše pritisak na Atinu da smanji penzije.

Grčki ministar finansija Јanis Varufakis odbacio je ranije mogućnost izlaska svoje zemlje iz evrozone i rekao da to ne bi bilo razumno rešenje grčke dužničke krize.On je rekao da se dogovor sa kreditorima "može postići za jednu noć", ako bi u razgovorima učestvovala nemački kancelar Angela Merkel.

(Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track