PREMINUO SULEJMAN DEMIREL: Nekadašnji turski premijer umro u 90 godini!
Foto: AP

Umro u bolnici Guven

PREMINUO SULEJMAN DEMIREL: Nekadašnji turski premijer umro u 90 godini!

Planeta -
Demirel je bio predsednik Turske od 1993-2000. što je bio vrhunac njegove četvorodecenijske političke karijere tokom koje je bio sedam puta premijer

Bivši dugogodišnji turski premijer i predsednik Sulejman Demirel umro je danas u Ankari, objavila je turska televizija. Jedna od dominantnih ličnosti u turskoj politici u poslednjih pola veka umro je u 2:05 časova po lokalnom vremenu u prestoničkoj bolnici "Guven" od srčanog udara i infekcije respiratornog trakta u 90 godini, naveli su lekari te bolnici u saopštenju.

Demirel je bio predsednik Turske od 1993-2000. što je bio vrhunac njegove četvorodecenijske političke karijere tokom koje je bio sedam puta premijer uspevajući da se vrati na vlasti posle dva vojna udara i teških ekonomskih kriza.

Njegove vlade tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka zaslužne su u mnogome za duboku transformaciju turske privrede i društva koja je, iz uglavnom agrarne pretvorilo se u industrijsku i urbanu zemlju, donoseći visoki životni standard za većinu Turaka, navodi agencija AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track