OVO JE NAJMOĆNIJI ČOVEK EVROPE: Mario Dragi odlučuje ko pliva a ko tone
Foto: Rojters

EU u rukama Centralne banke

OVO JE NAJMOĆNIJI ČOVEK EVROPE: Mario Dragi odlučuje ko pliva a ko tone

Planeta -
Evropski sud dao je predsedniku Evropske centralne banke odrešene ruke za njegovu monetarnu politiku, tako da po nekim mišljenjima, Mario Dragi ima skoro bezgraničnu vlast. On i Upravni savet odlučuju o tome ko će dalje da pliva, a ko će da potone

Najviši Evropski sud podržao je najmoćnijeg čoveka u Evropi. Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi sme da primenjuje skoro sve instrumente monetarne politike, samo ako to dobro obrazloži.

Takva presuda bila je očekivana, jer bi sve drugo Evropu bacilo u duboku krizu evra i finansijske politike. Da je sud prihvatio predloge, uglavnom Nemaca, i Evropskoj centralnoj banci zabranio kupovinu državnih obveznica zemalja u krizi, uništio bi kredibilitet te banke.

Finansijska tržišta mogla bi da počnu sa spekulacijama protiv evrozone, a posledice bi mogle da budu neodržive kamate za slabije članice evrozone.

Presuda ne podržava samo teorijski kupovinu trulih državnih obveznica, već ponovo potvrđuje potpunu nezavisnost Evropske centralne banke koja nije odgovorna ni jednoj drugoj instituciji.

Vladama država u krizi presuda pruža izvesnost da Evropska centralna banka na kraju može da naredi štampanje novca i tako ih spase. Mario Dragi i Upravni savet odlučuju o tome ko će dalje da pliva, a ko će da potone.

Dragi je doduše uvek govorio da je motivisan samo monetarnom politikom, da želi stabilan evro i kontrolisanu inflaciju, ali Evropska centralna banka odavno vodi fiskalnu i ekonomsku politiku, mada to nije u njenom domenu.

Tolika koncentracija moći izaziva neprijatan osećaj u predelu stomaka. Može li to biti dobro na duže staze?

Dalji pad značaja nemačke Bundesbanke

Presudom je položaj i uticaj nekada moćne Bundesbanke još više oslabljen. Protivnici skoro svemoćne Evropske centralne banke sada mogu da se nadaju samo još pomoći nemačkog Saveznog ustavnog suda. On će, najverovatnije u suštini slediti zahteve suda u Luksemburgu, a ko zabrani Bundesbanki da učestvuje u otkupu državnih obveznica, to bi bio sukob bez presedana u okviru monteranog sistema evrozone. To niko ne želi da rizikuje.

Ko odlučuje o budućnosti Grčke?A Grčka?

U trenutnoj krizi, presuda ima samo indirektne efekte. Evropska centralna banka nije isključila mogućnost otkupa grčkih državnih obveznica. Tu bi se stvarno radilo o zabranjenom direktnom finansiranju države, a ne o odbrani od spekulacija protiv zemalja evro-zone, kao u leto 2012.

Grčka ionako zavisi od svemoćne Evropske centralne banke. Bez stalnih, hitnih kredita (ELA) grčkim bankama, koje mora da odobri Evropska centralna banka, ta zemlja odavno bi propala. Koliko će to da traje, u potpunosti zavisi od Marija Dragija, najmoćnijeg čoveka u Evropi – sada i sa pečatom najvišeg suda!

Već je najavljena i tužba protiv nedavnog poteza Dragija, kupovine državnih obveznica svih dobrostojećih zemalja evrozone za 60 milijardi evra mesečno, takozvanog kvantitativnog popuštanja.

Male su šanse za uspeh pred Evropskim sudom, jer smanjivanje moći Evropske centralne banke, poljuljalo bi čitav sistem evro. Ona će u narednim godinama biti još moćnija, jer će biti odgovorna za nadzor banaka i njihove eventualne likvidacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track