KOLINDA I DAN USTANKA: U NDH stradala deca i civili zato što su bili na pogrešnom mestu
Foto: Profimedia

Da li znaju šta su rekli

KOLINDA I DAN USTANKA: U NDH stradala deca i civili zato što su bili na pogrešnom mestu

Planeta -
Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao da su Hrvati uvek bili na stano dobra a predsednik Kolinda Grabar Kitarović navodi da su u NDH stradala brojna deca i civili zato što su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme

U šumi Brezovici, kod Siska, obeležen je Dan antifašističke borbe, u znak sećanja na 22. jun 1941. kada je osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Premijer Zoran Milanović je rekao da se Dan antifašističke borbe slavi kao dan ustanka "jer je tako odlučio prvi predsednik Franjo Tuđman, koji je i sam bio partizan i to nikada nije demantovao, niti se toga stideo". On smatra da hrvatska priča iz Drugog svetskog rata "predstavlja jedinstvenu priču i da toga nigde u Evropi nije bilo".

Uz ocenu da su "Hrvati uvek bili na pravoj strani, strani dobra", Milanović je naglasio da su pripadnici Prvog odreda bili uglavnom Hrvati, a da su se onda "povukli na Baniju i združili sa Srbima koji su mesecima trpeli ustaški teror".

- Upravo ta veza hrvatskih komunista i srpskog naroda je i dovela do toga da antifašistički partizanski pokret postane masovan i narodni, kao jedinstvo Hrvata i Srba u borbi za slobodu, istakao je premijer.

Naglasio je da je "to hrvatska historija", i da je moraju gledati "otvorenim očima" i o njoj otvoreno razgovarati, a svoju decu i mlade ne indoktrinirati, nego ih terati da misle i postavljaju pitanja, prenela je Hina.

- Dobro je moralo pobediti zlo i Hrvati su uvek bili na pravoj strani - na strani dobra, što naravno ne znači da su rođeni bolji, da su rođeni superiorniji, jer nisu. Ali, da su birali pravi put, da su birali teži put i 1941. i 1991. to je činjenica. Hrvatski put je bio teži put zadnjih stotinu godina i sve što smo dobili i zaradili, zaradili smo sami bez kredita, bez popusta, i na to imamo pravo - naveo je Milanović.

Kako je rekao, dugo im je trebalo da nauče osnovnu lekciju iz istorije i suživota "da živimo zajedno, da delimo sudbinu zajedno, da je ovo država hrvatskog naroda u kojoj sve manjine, pa i najbrojnija srpska manjina, imaju sva prava, da poštuju ovu državu, da je vole, grade i neguju".

Kolinda: "Stradali od ustaša jer su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme"

Prigodan govor održala je i Kolinda Grabar Kitarović i poručila da "ustanak treba priznati, a zločine osuditi".

- Ovo mesto simbolično sažima istoriju. Hrvatski komunisti su pokrenuli ustanak u Hrvatskoj protiv okupacije koju je podržavao ustaški režim. To su činjenice koje danas, 74 godine od događaja, moramo utvrditi bez spora... Sa ponosom se sećam Franje Tuđmana, Janka Bobetka, Ivana Gorana Kovačića i svih onih koji su 1941. i 1991. stali na branik domovine.

Potrebno je učiti o borbi protiv okupacije ustaških i četničkih zločina. Za zločin nema opravdanja - istakla je Grabar Kitarović.

- Stradala su brojna deca i civili zato što su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Sve je to zbog zla nacizma i fašizma koji je bio početna tačka za sve nesreće ljudi širom Evrope - rekla je ona i povukla paralelu sa 1991. godinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja