SAMO ZA TRI MESECA: Kroz Makedoniju prošlo najmanje 10.000 izbeglica
Foto: AP

Egzodus

SAMO ZA TRI MESECA: Kroz Makedoniju prošlo najmanje 10.000 izbeglica

Planeta -
Prema podacima nevladinih organizacija, koje su se aktivno uključile u pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka i iz Afrike, kroz Makedoniju je u poslednja tri meseca prošlo više od 10.000 emigranata, a na teritoriji Grčke i dalje ima na hiljade onih koji čekaju pogodan trenutak da pređu granicu

SKOPLJE - Prema podacima nevladinih organizacija, koje su se aktivno uključile u pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka i iz Afrike, kroz Makedoniju je u poslednja tri meseca prošlo više od 10.000 emigranata, a na teritoriji Grčke i dalje ima na hiljade onih koji čekaju pogodan trenutak da pređu granicu.

Zbog toga su u Makedoniji pojačane pogranične policijske kontrole u reonu "Sever" i "Jug" na makedonsko-srpskoj i makedonsko-grčkoj granici.

Pojačane su i mere bezbednosti kako bi se sprečila poplava neprijavljenih ilegalnih prelaza migranata koji iz Grčke, preko Makedonije idu ka Srbiji i dalje u zemlje Evropske unije, objavio je portal Plus info.

Svi novootkriveni emigranti ali i oni koji se već nalaze na teritoriji Makedonije se prebacuju do najbliže policijske stanice na prelazu "Bogorodica" i u Đevđeliji kako bi bili evidentirani i kako bi im bio izdat dokument da imaju pravo da traže azil u zemlji u roku od 72 časa ili da u istom vremenskom intervalu napuste Makedoniju.

Prema poslednjim informacijama, drastično je smanjen broj ilegalnih emigranata u privremenom prihvatnom kampu Miravci, ali ne samo na ovoj lokaciji već i na železničkim stanicama u Đevđeliji, Demir kapiji i Velesu jer sada već slobodno mogu da koriste sve vidove prevoza i da napuste zemlju.

Velešanka Lenče Zdravkin, čija je kuća u poslednja tri meseca bila prava medicinska ispostava za sve emigrante kojima je bila potrebna medicinska ili bilo kakva druga pomoć, kaže da je jučerašnji dan na prelazima bio mirniji, kao i noć.

"Smanjen je broj osoba koja pešače prugom", rekla je ona, preneli su makedonski mediji.

S druge strane, grčki mediji javljaju da je u okolini Janine, poslednjem gradu pred grčko-makedonskom granicom zabeležen "talas" emigranata od oko 400 lica.

Iz republičke saobraćajne policije naglašavaju da se konstantno povećava broj emigranata koji biciklima putuju deonicom autoputa Miravci-Tabanovce.

Kombiji koji prenose i prodaju bicikle su se preselili iz Demir Kapije u Miravce i okolinu.

Ljudi kažu da je cena bicakala od 150 evra naviše, a da su skuplji bicikli koji imaju duplo sedište ili korpu.

Na nekim mestima za ova lica postoji velika opasnost pošto se put sužava ili se izvode radovi, vozila im se približavaju ali iz policije kažu da su vozači vrlo pažljivi i da za sada nije registrovana neka nesreća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track