Najnovije vesti

DODIK: Bosanski jezik ne postoji, nema ga ni u Ustavu Srpske
Foto: Dado Djilas

Nije svejedno

DODIK: Bosanski jezik ne postoji, nema ga ni u Ustavu Srpske

Planeta
Nemam ništa protiv da Bošnjaci zovu svoj jezik kako žele, ali ne mogu to da nameću drugom, kaže predsednik Republike Srpske

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da ne postoji bosanski jezik, da to ne piše ni u entitetskom Ustavu, odnosno da odluka o bosanskom jeziku nigde ne postoji.

"Bošnjački narod je odluku da je to njihov jezik doneo unilateralno", naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci. Entitetski predsednik je naveo da nema ništa protiv da Bošnjaci pričaju i zovu svoj jezik kako žele, ali da ga ne mogu nametati nekom drugom. Zbog toga, poručio je, nema potrebe da se bilo ko ljuti, prenela je Fena.

Inače, predstavnici Ministarstva prosvete i kulture RS tvrde da su škole u tom bosanskohercegovačkom entitetu, uvodeći bošnjačkim učenicima u đačke knjižice "bošnjački jezik", umesto ranijeg termina "bosanski jezik", postupile na osnovu Ustava RS "poštujući tvorbena pravila srpskog jezika". U Ustavu RS eksplicitno je utvrđeno: "Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda", navode iz entitetskog resornog ministarstva u odgovoru na pitanje Fene kako to da su đaci učili iz udžbenika "bosanskog jezika", a u đačke knjižice im je zaveden "bošnjački jezik".

"Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika od srpski narod izvodi se ekvivalentan naziv srpski jezik, od hrvatski narod izvodi se ekvivalentan naziv hvatski jezik, a od bošnjački narod moguće je jedino izvesti naziv bošnjački jezik, a nikako nije moguće izvesti naziv bosanski jezik", stoji u odgovoru Ministarstva.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...