AGENT FBI: CIA je mogla da spreči terorističke napade 11. septembra
Foto: Reuters

Teorije zavere

AGENT FBI: CIA je mogla da spreči terorističke napade 11. septembra

Planeta -
Mark Rosini, bivši agent FBI već duže vreme tvrdi da vlada SAD prikriva tajne veze između CIA i pojedinaca iz Saudijske Arabije koji su možda bili uključeni u dešavanja 11. septembra

Majkl Rosini, koji se nalazi u centru duge priče o tome da li je CIA znala i mogla sprečiti napad 11. septembra, izjavio je da je zgrožen najnovijim izjavama bivšeg direktora CIA, Džordža Teneta, koji opravdava trud agencije da zataška celu priču.

Rosini, koji je u vreme napada bio dodeljen CIA Centru za borbu protiv terorizma, već duže vreme tvrdi da vlada SAD prikriva tajne veze između špijunske agencije i individualaca iz Saudijske Arabije koji su možda bili uključeni u sva zbivanja. Petnaest od devetnaest otmičara koji su se komercijalnim avonima zaleteli u tornjeve Svetskog trgovačkog centra i Pentagona, bili su Saudijci.

Veliki izveštaj inspektora CIA iz 2005. godine bio je većinom redigovan, a iako su delovi pre objavljeni, početkom ovog meseca u javnost su izašli novi detalji.

Prema njima, istražitelji agencije nisu pronašli nikakve dokaze da je vlada Saudijske Arabije na bilo kakav način podržavala teroriste Al Kaide.

Foto: Prifimedia
Foto: Prifimedia

Takođe, dodato je da su neki službenici CIA nagađali da postoje simpatizeri Osame Bin Ladena unutar vlade, no za to nisu navodno pronađeni nikakvi dokazi.

Više od 30 stranica izveštaja koji se ticao Saudijske Arabije bio je precrtan, a čak je i Obamina administracija odbila da deklasifikuje 28 ključnih stranica u kojima se ukazuje na povezanost Saudijaca s otmičarima aviona.

CIA nije želela da FBI sazna šta se zbiva

Rosini i Dag Miler, još jedan agent FBI koji je bio dodeljen Centru za borbu protiv teriorizma, tvrde da su u januaru 2000. godine saznali da je jedan od budućih otmičara, operativac Al Kaide Kalid al-Mihdar, više puta ušao u SAD.

Do sredine leta 2001. godine, CIA je više puta upozorila predsednika Džordža Buša i druge službenike Bele kuće da je napad Al Kaide neizbežan. Ali Miler i Rosini danas tvrde da im je, kad su pokušali upozoriti čelnike FBI da al-Midhar nešto planira u SAD, nadzornik u CIA naredio da ne smeju da šire svoja saznanja.

Rosini kaže da je "duboko zabrinut" zbog načina na koji agencija i dalje nastavlja da krije informacije koje se tiču kontakata između CIA i Saudijske Arabije, pogotovo u trenutku kad objavljuju druge dokumente koji pokazuju da su učinili sve što je bilo u njihovoj mogućnosti da spreče napade 11 septembra

"Ne bi bilo 11. 9. da je Dagov izveštaj o al-Midharu poslat. Tačka. Kraj priče. Potpuni nedostatak preuzimanja odgovornosti i želje da se sazna istina zašto Dagov dokument nije poslat, je razlog zašto je 28 stranica povezano sa Saudijcima blokirano", izjavio je Rosini.

Rosini tvrdi da dokumenti, koji se i dalje vode kao poverljivi, mogu pokazati da je uzrok finansijske pomoći, ali i uloge CIA, pokušaj regrutovanja al-Midhara. On dalje kaže da je bio uveren u to i da veruje da ne postoji drugo objašnjenje zašto bi CIA odbila da objavi te informacije.

Iako Rosini i Miller tvrde da su se godinama podvrgavali strogim pravilima tajnosti, jedan njihov bivši FBI kolega tvrdi da je bilo malo drugačije.

Naime Džejms Bernacani, koji je u ono vreme vodio brigu o FBI-jevim ljudima u CIA Centru za borbu protiv terorizma u Lengliju tvrdi da je Rosini došao do njega s kopijama dokumenata koji su govorili o tome kako je al-Midhar boravio u SAD-u prije napada.

Bernacini je u šoku shvatio da je to moglo zaustaviti celi tragičan događaj i pohrlio je da to preda pomoćniku direktora FBI-ja, Patu D'Amuru, koji je bio zadužen za FBI-jevu istragu o događajima 11. septembra.

Kasnije, kad su istražitelji iz Kongresa došli da traže sve dokumente vezane za napade FBI nije mogao da nađe navedene kopije, kaže Bernacini koji potvrđuje da Rosini govori istinu.

Na pitanje zašto Rosini i Miler nisu smeli da kažu FBI-ju da Al Kaidin terorista slobodno šeta Amerikom, Bernacini nema odgovor. Rosini pak tvrdi da se razlog krije u činjenici da su vodili tajnu operaciju u SAD-u i da nisu želeli da se FBI uključi u cijelu priču, piše Njuzvik.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track