RAT ZA FABRIKU MARIHUANE: Obračun trgovaca i policije u albanskom selu Lazaret

Zaseda za policiju

RAT ZA FABRIKU MARIHUANE: Obračun trgovaca i policije u albanskom selu Lazaret

Planeta -
Grupa trgovaca narkoticima postavila zasedu snagama reda i tom prilikom ubila jednog specijalca, a ranila dvojicu

LAZARET - Jedan pripadnik specijalnih snaga je poginuo, a dvojica su ranjena u sukobu policije i uzgajivača droge u albanskom selu Lazarat, poznatom i kao „fabrika droge“.Incident je započet prethodne noći, kada je grupa naoružanih ljudi pucala na pripadnike policije stacionirane blizu sela, javili su albanski mediji.Zloglasno seloPolicija, kao i obično, nije smela da uđe u zloglasno selo i uhapsi napadače, već su u pomoć pozvali specijalce iz Odeljenja za neutralizaciju naoružanih elemenata (RENEA).Policijske snage i pripadnici RENEA juče ujutro su započele akciju hapšenja, a kada su ušle u selo i blokirale automobil u kom je bilo nekoliko osumnjičenih, na njih su zapucali iz okolnih kuća. U ovoj zasedi i obračunu ubijen je jedan specijalac RENEA, iskusni borac koji se kalio u operacijama u Avganistanu, a dvojica su ranjena.Pretpostavlja se da u grupi koja je napravila zasedu policijskim snagama ima između 10 i 15 ljudi, pa je u pomoć pozvano pojačanje, a kako javljaju albanski novinari, svi ulazi u selo su zatvoreni, a na puteve su postavljeni kontrolni punktovi. Prema Lazaretu su krenule jake policijske snage, a akciju predvode ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri, direktor policije Haki Čako i tužilac Adnand Džoli.

Hapšenja... Banda koja je napala policiju je neutralisana
Hapšenja... Banda koja je napala policiju je neutralisana

U akciji u kojoj su bile uključene jake policijske snage, kao i vojni helikopteri, napadači na policiju su neutralizovani.Policajci su, kako se navodi, u jednom belom „mercedesu“, čiji je vozač uhapšen, pronašli dve puške, jedan „kalašnjikov“, ručnu bombu, kutiju metaka, postolje za mitraljez i kesu sa heroinom.Inače, albansko selo Lazaret nadomak Đirokastre svi nazivaju „fabrikom droge“ jer godišnje proizvodi oko 900 tona kanabisa, a od izvoza ove droge zarađuje oko 4,5 milijardi evra.Droga i oružjeUzgajanje indijske konoplje glavna je delatnost stanovnika tog mesta. Policija godinama nije smela ni da se približi tom selu, ali prošle godine je izvela prvu operaciju u Lazaretu i njih 800 je tada zauzelo selo i uništilo 23 tone kanabisa i 81.300 stabljika te biljke. U gradu su otkrivene četiri laboratorije za preradu i pakovanje biljaka i dve za preradu ulja hašiša. Tada je uhapšeno i 15 osoba osumnjičenih za oružani napad na policiju, uzgajanje kanabisa i prodaju droge.

Hitna pomoć... U bolnici zbog rana završila dvojica specijalaca
Hitna pomoć... U bolnici zbog rana završila dvojica specijalaca

Odsečeni od svetaČUJE SE PUCNJAVASelo Lazaret juče je bilo potpuno odsečeno od sveta jer je policija zatvorila sve prilaze. Bivši predsednik opštine Lazaret Dašo Aliko kaže da stanovnici sela ne znaju šta se dešava, ali da se i dalje čuje povremena pucnjava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track