RUSIJA I KINA PODRŽAVAJU ATINU: Brisel da postigne sporazum sa Grčkom
Foto: Reuters

Novi saveznici

RUSIJA I KINA PODRŽAVAJU ATINU: Brisel da postigne sporazum sa Grčkom

Planeta -
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da u "potpunosti razume" politiku grčkog premijera Aleksisa Ciprasa izražavajući nadu da će Brisel "sprečiti scenario s najgorim posledicama" po Atinu

MOSKVA - "Lavrov je izrazio danas razumevanje prema merama koje je Cipras preduzeo i nada se da će Brisel sprećiti scenario s najgorim posledicama za Atinu", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova i dodalo da je Lavrov danas imao telefonski razgovor s grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

Rusija je zabrinuta da bi grčka dužnička kriza mogla da ostavi štetne posledice na celu Evropsku uniju, saopštio je večeras Kremlj. "Moskva veoma pažljivo prati razvoj situacije u Evropskoj uniji u kontekstu finansijske krize u Grčkoj", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posledica po celu EU", istakao je Peskov, prenosi Rojters. Grčka ima do sutra rok za otplatu rate kredita od 1,5 milijarde evra Međunarodnom monetarnom fondu, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijuma na plaćanja, što je uvod u njen izlazak iz zone evra i bankrot.

Kina poziva Grčku da ostane u evrozoni

BRISEL - Kina želi da Grčka ostane unutar evrozone i smatra da Atina i njeni kreditori treba brzo da postignu dogovor o rešavanju problema grčke dužničke krize, izjavio je danas kineski premijer, Li Kećijang.

"Kina želi da Grčka ostane unutar evrozone, zbog čega pozivamo relevantne kreditore da što pre postignu sporazum sa grčkom vladom", izjavio je kineski premijer na samitu Evropske unije i Kine u Briselu, a prenosi agencija Frans pres.

Kećijang se, sa članovima državne delegacije, nalazi u poseti EU, povodom obeležavanja 40-te godišnjice od uspostavljanja zvaničnih veza između Brisela i Pekinga. Kina je drugi najveći trgovinski partner Evropske unije, a lideri 28 zemalja-članica Unije koriste samit u Briselu da pozovu na dalje podizanje nivoa trgovine i investicija, prenosi američka agencija AP.

EU:Grci će u nedelju reći 'da' ili 'ne' evrozoni

BRISEL - Lideri Evropske unije upozorili su danas Grke da bi odbijanje predloga kreditora na referendumu zakazanom za nedelju, značilo napuštanje evra.

Nemački ministar finansija Sigmar Gabrijel rekao je da glasanje zapravo znači "da ili ne evrozoni". Kao i Gabrijel, lideri druge dve najveće ekonomije, rekli su da će grčki glasači u nedelju zapravo odlučivati da li žele ili ne da ostanu u evrozoni.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Italijanski premijer Mateo Renci da će izbor biti "evro ili drahma", dok je predsednik Francuske Fransoa Oland ocenio da je sad "pitanje videti da li Grci žele da ostanu u evrozoni", preneo je BiBiSi.

Pol Krugman: I ja bih glasao protiv

BERLIN - Nobelovac Paul Krugman podržava odluku grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da raspiše referendum o mjerama štednje i poručuje Grcima da bi on glasao protiv takvih mera.

Krugman kritikuje politiku štednje EU i smatra da je ekonomski pogubna.

"Nekoliko kvartala skromnog rasta u zaduženim državama nisu kompenzacija za porazne posledice petogodišnje masovne nezaposlenosti", tvrdi on u kolumni za "Njujork tajms".

Najveći gubitnici takve politike jesu stranke lijevog centra, smatra nobelovac, i pojašnjava da te partije, prihvatanjem strogih programa štednje i odricanjem od svega za šta se zalažu, pomažu, zapravo, desne stranke.

"Trojka" /Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMf/ je računala da će nova grčka vlada učiniti isto što i njeni prethodnici - ili će Cipras izazvati cepanje svoje koalicije i ući u novu sa strankama desnog centra, ili će se Sirizina vlada raspasti.

Ali, Cipras je učinio pravu stvar - ako pobijedi na referendumu, grčka vlada će ojačati demokratski legitimitet, koji je još uvek važan u Evropi.

Takođe, Siriza je bila u nezgodnoj političkoj situaciji, jer su njeni birači bili nezadovoljni sve većim zahtevima poverilaca i programima štednje, a, istovremeno, nespremni da napuste evrozonu - procenjuje Krugman.

On smatra da će na referendumu glasači reći šta im je važnije i dati mandat Ciprasu da učini ono što mora, ako "Trojka" ne popusti.

Krugman smatra da su države - poverioci napravile ogromnu grešku time što su dozvolile da do svega ovoga dođe, a sada ne mogu da krive Ciprasa zato što se okreće svojim biračima, a ne njima.

Nobelovac objašnjava da bi i sam na referendumu glasao protiv mera štednje, ma koliko mogućnost izlaska Grčke iz evrozone plaši svakoga.

Glas "za", gledano sa političke strane, bio bi duboko zabrinjavajući, smatra Krugman. Prema njegovoj oceni, "Trojka" je Ciprasu dala ponudu za koju je znala da je on ne može prihvatiti, jer se radi se o ultimatumu, čiji je cilj obaranje grčke vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja