SVI IH SE GADE: Pacovi spasavaju na hiljade života ljudi, a nama su odvratni!
Foto: Profimedia

Neverovatno za šta su sposobni

SVI IH SE GADE: Pacovi spasavaju na hiljade života ljudi, a nama su odvratni!

Planeta -
Jedna NVO trenira afričke velike pacove za pronalaženje nagaznih mina i postiže ogroman uspeh

MOZAMBIK - Pol Pot, ozloglašeni vođa Kmera, nazivao je nagazne mine svojim savršenim vojnicima i prekrio je prelepe kambodžanske predele milionima tih naprava koje su dosad odnele 63.000 života, ali uskoro će šetnja po prirodi Kambodže biti mnogo bezbednija zahvaljujući malim krznenim storenjima od kojih nam se stomak obrće - da, pacovima.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

APOPO, Belgijska nevladina organizacija, počela je da trenira afričke velike pacove za pronalaženje nagaznih mina. Projekat je postigao veliki uspeh do sada, sa otkrivanjem preko 13.000 eksploziva u Mozambiku. Bart Vetjens, osnivač APOPO organizacije, počeo je da gaji afričke pacove 1997. godine i otkrio je da mogu da nanjuše TNT koji se nalazi u nagaznim minama.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kako su pacovi male težine, mogu da se kreću preko potencijalno opasne površine, a da pri tom ne aktiviraju ni jednu napravu. Pri tom im je potrebno samo 20 minuta da pokriju površinu za koju bi ljudima bilo potrebno pet dana sa detektorima metala. Kada pacov nađe minu, dobije nagradu u vidu voćke.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako pacovima ne preti opasnost od mina, sunce je potencijalno veoma opasno za njihove osetljive oči, pa je neophodno da se zaštite kremom za sunčanje kako bi se izbegla oštećenja vida. APOPO trenutno trenira 15 pacova sa troškovima u iznosu od 6.900 dolara po životinji, što je znatno manje u poređenju sa programima za obuku ljudi.(Hafington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track