DOJČE BANK: Pred Grčkom su ova 4 scenarija
Foto: Reuters

Analiza

DOJČE BANK: Pred Grčkom su ova 4 scenarija

Planeta -
Opcija koja bi za Atinu bila najbolja je i najmanje verovatna, kažu nemački bankari

BERLIN - Stručnjaci Dojče banke kažu da su posle jučerašnjeg "ne" na referendumu u Grčkoj moguća četiri scenarija za budućnost te zemlje.

1. Povoljniji paket mera

Za Atinu bi ovo bio željeni razvoj događaja, ali najmanje je verovatno da će joj partneri iz evrozone ponuditi mnogo "mekši" program.

2. Grčka popušta i ostaje u evrozoni

Nemački bankari smatraju da je ovo nešto realniji scenario. Grčka bi popustila i ostala u evrozoni zahvaljujući rekapitalizaciji banaka evropskim novcem, a grčka vlada bi za svoje fiskalne potrebe koristila isključivo domaće izvore prihoda. I taj sporazum je malo verovatan, tvrde.

3. Nov sporazum

Prema trećoj opciji, Grčka će zbog toga što banke ne rade nagomilavati ekonomske i političke probleme, što će izazvati bunt i smenjivanje levičarske Sirizine vlade. Na njeno mesto došla bi vlada nacionalnog jedinstva, koja će s međunarodnim kreditorima postići nov sporazum. To je već realniji scenario, kaže Dojče banka.

4. Izlazak iz evrozone

Ovo je najverovatnija opcija, kažu nemački bankari.

Inače, glavni međunarodni ekonomista Dojče banke Stefan Šnajder ocenjuje da su šanse da Grčka izađe iz evrozone 40 odsto. Taj analitičar takođe smatra da će Evropska centralna banka (ECB) verovatno sačekati odluku ministara država članica evrozone pre nego što će Grčkoj pustiti i cent dodatnih sredstava.

(FXstreet.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track