MAMAC ZA PUTINA: Saudijci nude Rusiji ugovore vredne sto milijardi dolara
Foto: AP

Diplomatske igre

MAMAC ZA PUTINA: Saudijci nude Rusiji ugovore vredne sto milijardi dolara

Planeta -
Šta stoji iza ponude Saudijske Arabije Rusiji za zajedničku saradnju u oblasti nuklearne energije vredne do sto milijardi dolara?

Sredinom juna Saudijska Arabija je najavila izgradnju 16 nuklearnih reaktora, a sa Rusijom je potpisan međuvladin sporazum o saradnji u području nuklearne energije u mirnodopske svrhe, što je glavni preduslov moguće saradnje koja bi mogla dostići svih 100 milijardi dolara.

Mediji navode kako je saradnja Rusije i Saudijske Arabije proširena na nedavnom Međunarodnom privrednom forumu održanom u Sankt Petersburgu, nakon čega se uveliko nagađalo o mogućem dogovoru Moskve i Rijada i o utjicaju na cene energenata u svetu.

Posebna pažnja je bila posvećena poseti vrlo uticajnog saudijskog princa i ministra obrane Muhameda bin Salmana Moskvi. Princ je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da posjeti Rijad i poziv je prihvaćen.

S druge strane, ruski predsednik je pozvao kralja Salmana u Moskvu, što je takođe prihvaćeno. Nakon tog sastanka mnogi stručnjaci su počeli da govore o prvom koraku u formiranju partnerstva između dvaju najvećih zemalja proizvođača nafte.

Poznati novinar Pepe Eskobar za Asia Times piše da je poseta saudijskog princa Moskvi prvi signal kraja svetskog rata u trgovini naftom u kojem je glavni akter uvek bila Saudijska Arabija.

Za Zapad i Ameriku su vesti s Međunarodnog foruma iz St. Petersburga bile šokantno iznenađenje. Međutim, Saudijska Arabija i Rusija teško da se mogu nazvati dugogodišnjim saveznicima. Stoga mnogi jednostavno ne veruju da su Saudijci iznenada odlučili da se okrenu protiv svojih starih saveznika iz Vašingtona, kao i da im neće biti lako da pobegnu iz "zagrljaja" Sjedinjenih Država.

Rusija je čak odlučila da Saudijcima proda rakete Iskander, ali da to nije učinila Moskva, učinio bi neko drugi, a put do isporuke je dug.

Foto: AP
Foto: AP

Sastanak čelnika Saudijske Arabije i Rusije nikako nije mogao proći nezapaženo u Vašingtonu. Međutim, Rusija je pod režimom zapadnih sankcija, a Rijad takođe nije zadovoljan politikom SAD, zbog politike "normalizacije" odnosa između Teherana i Zapada.

Saudijska Arabija je krenula u diplomatsku ofanzivu da bi po svaku cenu zadržala svoj uticaj u regiji i svetu. Brojni analitičari pretpostavljaju da Saudijska Arabija pokušava što je više moguće da se izvuče iz američkog zagrljaja i to uz podršku drugih aktivnih igrača u regiji.

Ako Rusija bude mogla da podrži da Saudijska Arabija deluje u interesu Irana i Sirije, to će biti povesni zaokret na Bliskom istoku, kao što je to bilo okretanje Rusije prema Aziji ili pristupanje kineskom projektu "Novog puta svile".

Ipak, ruski analitičar Vladimir Efimov za portal Iran.ru piše da su dolazak velikog i reprezentativnog izaslanstva Saudijske Arabije u St. Petersburg, atmosfera u kojoj je izaslanstvo primio predsednik Vladimir Putin, a potom i potpisani sporazumi vredni nekoliko desetaka milijardi dolara izazvali mnogo glasina i tračeva o tome zašto se sve to dogodilo.

Prema njemu je sve to deo jedne velike igre i mamac koji je Saudijska Arabija bacila Rusiji. "Poznato je da Rijad nikada nije gajio simpatije prema za Moskvi, a osim toga, više puta su takvi susreti proglašavani "povesnim ", uključujući i posetu Vladimira Putina u Saudijskoj Arabiji 2007. godine, da bi na kraju rezultat bio da su se svi sporazumi pretvorili u ništa" , piše Efimov.

Treba podsetiti i na oštru reakciju Moskve, kada je ruski predsednik posle terorističkih napada u Pjatigorsku i Volgogradu poručio da će i za najmanji teroristički čin tokom ZOI u Sočiju neposredno odgovornom smatrati Saudijsku Arabiju.

Dakle, šta će se sada dogoditi? Je li Rijad odlučio da promeni svoj stav prema Rusiji? Šta onda reći o nastavku politike na kojoj insistira novi kralj Salman, o svrgavanju vlade u Damasku ili na udare protiv Jemena?

Vladimir Putin itekako dobro vidi da je agresivnost novog vodstva Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) samo narasla. Ali neki analitičari u Rusiji se nadaju da će zemlja dobiti saudijske milijarde, pa su krenuli putem onoga što bi se moglo nazvati potragom za zajedničkim jezikom. To se moglo tumačiti iz sastava saudijskog izaslanstva u kome su bili ministar spoljnih poslova Adil Al-Jubair i ministar nafte Ali Al-Naimi, i gomila drugih visokih dužnosnika, ulagača i osoba vojnog i ekonomskog profila.

Arapski stručnjak Abdel Rahman Al-Rašid za saudijski list koji izlazi u londonu, Al-Šark Al-Avsat, zaključuje: "Saudijska Arabija želi da dovede Rusiju na svoju stranu, jer je Rusija postala važan činilac za sve poslove u regiji, od Sirije, Jemena do Libana, a sve kako bi postigla vojnu ravnotežu s Iranom.

Al-Rašid kaže i "da Moskvu treba pokušati kupiti s puno novaca da bi se uopšte razmišljalo da ona prekine pomoć spomenutim zemljama" .

Foto: AP
Foto: AP

Sasvim je jasno, i to u određenoj meri, da je ova vrsta "demarša" Rijada u St. Petersburgu saudijska reakcija na promene u američkoj politici na Bliskom istoku. Kralj Salman se ne može pomiriti s činjenicom da Vašington uopštee pregovara s Iranom, i da ne želi poslati vojsku u pomoć svom glavnom savezniku, koji se doslovno zaglibio u Jemenu i Siriji.

Ipak samo neko neupućen u spoljne poslove može ozbiljno da veruje u saudijsko-rusko zbližavanje, jer je je naprosto riječ o reakciji KSA na američku politiku u regiji. Iz raznih razloga je teško poverovati u ozbiljnost onoga što se sada događa između Moskve i Rijada. Saudijska Arabija nije samostalna regionalna sila, koja bi jednostavno skupila i "bacila" Rusiji stotine milijardi dolara.

Saudijske finansije kontroliraju američki savetnici, koji fizički sede u svim saudijskim državnim institucijama koje imaju veze s tokovima novca, uključujući Ministarstvo nafte.

U Moskvi i dalje postoje oni koji misle da će Amerikanci pomoći Saudijcima da daju novac Rusiji i to pod sadašnjim uslovima ekonomskog rata koji je Vašington objavio Moskvi.

Dakle, poseta Muhameda bin Salmana Rusiji i njegova velikodušna obećanja su samo dobro planirana i koordinirana akcija s Vashingtonom u ratu protiv Rusije. Saudijci nemaju šta da izgube, a saudijski novac uložen u nuklearnu energiju se može višestruko vratiti.

Izgleda da je verovatno ono što piše ruski analitičar Vladimir Efimov, tj. da su Saudijci Vladimiru Putinu bacili mamac u obliku desetina i stotina milijardi dolara, a hoće li ga ruski predsednik progutati saznaće se uskoro

(N. Babić-Altermainstream.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track