Najnovije vesti

POSLE 97 GODINA: Rusija želi da sahrani posmrtne ostatke dvoje dece Nikolaja Drugog
Foto: Profimedia

Dmitrij Medvedev doneo odluku o sahrani Alekseja i Marije

POSLE 97 GODINA: Rusija želi da sahrani posmrtne ostatke dvoje dece Nikolaja Drugog

Planeta
23:22h
Rusko tužilaštvo je 2008. godine objavio rezultate analize DNK kojim se potvrđuje da su posmrtni ostaci pronađeni godinu dana ranije na području Jekaterinburga, ostaci Alekseja i Marije

MOSKVA - Ruske vlasti saopštile su u petak uveče da nameravaju da sahrane posmrtne ostatke jedne od čerki i jedinog sina poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog, čija se tela godinama nalaze u državnim arhivima i čija je autentičnost potvrđena.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je doneo odluku o sahrani Alekseja i njegove sestre Marije, koji su zajedno s celom porodicom ubijeni 1918. godine, saopštila je pres služba ruske vlade. Rusko tužilaštvo je 2008. godine objavio rezultate analize DNK kojim se potvrđuje da su posmrtni ostaci pronađeni godinu dana ranije na području Jekaterinburga, ostaci Alekseja i Marije.

Na posmrtnim ostacima su pronađeni tragovi nasilne smrti. Carska porodica je ubijena u noći između 16. i 17. jula 1918. godine po naređenju Boljševika koji su došli na vlast posle Oktobarske revolucije 1917.

"Posmrtni ostaci, koji su otkopani 2007. godirne, treba da budu sahranjeni", rekao je direktor Državnog arhiva Sergej Mironenko.

Ruska pravoslavna crkva, koja je do sada sumnjala u autentičnost skeleta, pozdravila je odluku vlade. Posmrtni ostaci ostalih članova carske porodice, iskopani iz masovne grobnice u Jekaterinurgu 1991. godine, zvanično su identifikovani 1998. godine i sahranjeni uz sve počasti u bivšoj carskoj prestonici Sankt Peterburgu.

(Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...