(VIDEO) HAOS U ATINI: Sukobi demonstranata i policije ispred parlamenta, Cipras poziva na jedinstvo
Foto: Reuters

Suzavac, biber sprej i molotovljevi kokteli

(VIDEO) HAOS U ATINI: Sukobi demonstranata i policije ispred parlamenta, Cipras poziva na jedinstvo

Planeta -
Ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini večeras su izbili sukobi između demonstranata, protivnika mera štednje i policije

ATINA - Policija je upotrebila suzavac i biber-sprej kako bi rasterala hiljade mladih koji su se okupili na protestu ispred parlamenta. Demonstranti su policiju zasuli kamenicama i molotovljevim koktelima.

Proteste predvode sindikat radnika u javnim službama POE-OTA, komunistički sindikat PAME, levičarska grupa ANTARSYA i omladina Sirize.

Prema podacima policije, na Trgu Sintagma okupilo se oko 12.500 ljudi.

Neredi su izbili posle 20.00, u trenutku kada su poslanici u parlamentu počeli raspravu o merama štednje, među kojima je i povećanje poreza na dodatu vrednost i reforma penzijskog sistema.

Demonstranti su prethodno prošetali ulicama Atine.

Premijer Aleksis Cipras, koji se suočio sa oštrim protivljenjem takvim merama čak i u sopstvenoj partiji Siriza, tvrdi da je to najbolji dogovor koji je uspeo da napravi sa evropskim kreditorima, kako Grčka ne bi morala da napusti evrozonu.

Očekuje se da će poslanici o predloženim merama glasati tek kasno večeras, možda i posle ponoći.

Cipras pozvao na jedinstvo

Uoči debate u parlamentu, premijer Cipras pozvao je na jedinstvo i poručio poslanicima da podrže zakonske mere kako bi izašli u susret zahtevima poverilaca i da ne dozvole da mere "prođu" samo zahvaljujući podršci opozicije.

Cipras je naglasio da ostaje na mestu premijera zbog toga što ima parlamentarnu grupu na koju može da se osloni i da bi mu, u protivnom, bilo teško da obavlja tu dužnost. On je rekao i da treba raspraviti da li je dilema postavljena pred vladu - sporazum ili "Grexit" - na mestu ili nije.

"Ako neko misli da je ta pretnja realna, mora da razmotri i posledice nesklapanja sporazuma", rekao je grčki premijer. Govoreći o alternativama koje Grčka ima pred sobom, Cipras je rekao i da bi prihvatanje plana nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji predviđa i privremeni izlazak Grčke na najmanje pet godina iz evrozone, sa sobom nosi i element koji bi srušio vladu.

Ministar finansija Euklid Cakalotos, poručio je da grčka levica treba da prevaziđe stare stavove, inače zemlja neće imati budućnost. "Mi nikad ne ulepšavamo situaciju", rekao je Cakalotos u parlamentu i dodao da je suviše rano procenjivati sporazum, jer mnogo toga zavisi od onoga što će se dešavati na političkom nivou u Evropi.

Cakalotos je rekao i da će, tokom narednih nekoliko godina, Evropa biti na proveri, a neka od pitanja biće i ona sada postavljena Grčkoj vladi - da li poštuje demokratiju, solidarnost i tako dalje.

Poslanici grčkog parlamenta do ponoći bi trebalo da se izjasne o predlogu zakona o strogim merama štednje koje međunarodni kreditori zahtevaju od Atine u zamenu za dodelu trećeg paketa pomoći. Za usvajanje tih mera bi, prema računici premijera Aleksisa Ciprasa, trebalo da glasaju proevropske opozicione stranke, dok su se pojedini članovi njegove stranke Siriza pobunili protiv, kako navodi AFP, drakonskih mera štednje. Među merama o kojima grčki poslanici večeras treba da se izjasne su: podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada...

http://www.youtube.com/watch?v=dgiH1ZnVWoM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track