KRIZA SVE JAČA: Grčkoj više ni Zevs ne može da pomogne
Foto: Profimedia

MMF tvrdi da novih 86 milijardi evra Grcima nije dovoljno

KRIZA SVE JAČA: Grčkoj više ni Zevs ne može da pomogne

Planeta -
Dug zvanične Atine će 2016. porasti na 200 odsto BDP, tvrde stručnjaci u trenutku dok građani protestuju protiv sporazuma koji je premijer Cipras potpisao sa EU

ATINA - Prethodnih dana mnogi političari u Grčkoj pozivali su se u svojim govorima na grčku antičku zaostavštinu, na to što je ta zemlja kolevka demokratije, filozofije, ali i mitologije, a iz sadašnje krize, tvrde mnogi, ništa od toga ih ne može spasti, pa ni vrhovni bog Zevs.

Očajan... Aleksis Cipras
Očajan... Aleksis Cipras

Na to su juče upozorili predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ističući da Grcima neće biti dovoljan novi paket pomoći od 85 milijardi evra koji su ugovorili u ponedeljak s partnerima iz Evropske unije i da im je za oporavak neophodno mnogo više.

Protiv sporazuma... Bivši ministar finansija Janis Varufakis
Protiv sporazuma... Bivši ministar finansija Janis Varufakis

- Dužničko opterećenje Grčke će tokom sledeće decenije biti mnogo veće nego što se procenjivalo pre samo dve nedelje, odnosno pre nego što je ta zemlja 29. juna zatvorila banke i uvela druge mere kontrole kapitala. Njen dug će sledeće godine porasti na gotovo 200 odsto bruto domaćeg proizvoda, prema 177 odsto BDP iz prethodne prognoze, delimično zbog toga što Grčkoj predstoji još jedna godina recesije. Prognoza za 2020. pokazuje da će nivo duga biti visokih 170 odsto BDP, dok je ranija prognoza iznosila 142 odsto. S obzirom na takve podatke, zvaničnoj Atini će biti potreban i veći otpis dugova - smatra MMF.

Nema rešenje... Novi ministar finansija Euklid Cakalotos
Nema rešenje... Novi ministar finansija Euklid Cakalotos

Istovremeno, situacija u Grčkoj se dramatično pogoršala nakon što se premijer te zemlje Aleksis Cipras ipak dogovorio s međunarodnim kreditorima da će sprovesti mere reformi u zamenu za novu tranšu pomoći. Tome se, podsetimo, od početka mandata u februaru ove godine suprotstavljao. Međutim, ispostavilo se upravo suprotno, pa su juče na ulice velikih grčkih gradova izašli nezadovoljni građani, pre svega radnici u javnom sektoru. Na njihovim transparentima stajale su antievropske poruke, ali i protiv Ciprasa.- Grčka radnička klasa neće ustuknuti. Štrajkovaćemo protiv ovog poniženja i toga što je Cipras potpisao kapitulaciju - poručili su iz sindikata bolnice Genimatas.

Razočarana podnela ostavku... Nadija Valavcani
Razočarana podnela ostavku... Nadija Valavcani

Ispred zgrade grčkog parlamenta sinoć su izbili sukobi između protivnika mera štednje i policije, koja je upotrebila suzavac i biber-sprej da bi rasterala hiljade protestanata. Demonstranti su policiju zasuli kamenicama i Molotovljevim koktelima. Prema podacima policije, na Trgu Sintagma okupilo se oko 12.500 ljudi. Proteste predvode sindikat radnika u javnim službama POE-OTA, komunistički sindikat Pame, levičarska grupa Antarsija i omladina Sirize.

Svađa haos u parlamentuPRED CIPRASOM CEPAO SPORAZUMSporazum grčkog premijera Aleksisa Ciprasa sa Briselom izazvao je juče haos u grčkom parlametu. Poslanici su se svađali oko pitanja da li ga usvoje ili ne, a jedan od članova Ciprasove vladajuće stranke Sirize iscepao je dokument sporazuma i bacio ga premijeru u lice optužujući ga za izdaju partije i zemlje.Slično je reagovala i zamenica grčkog ministra finansija Nadija Valavani koja je juče podnela ostavku na to mesto u vladi premijera Aleksisa Ciprasa jer nije mogla da prihvati njegovu odluku da se ipak povinuje zahtevima međunarodnih kreditora i založi se za nove mere štednje.- Grčka se suočava s poražavajućom kapitulacijom u rukama svojih kreditora u Briselu. Uslovi koje nam oni daju nisu održivo rešenje za naše probleme Postignuti sporazum je kapitulacija vlade, koja će teško pogoditi grčki narod - rekla je ona.

REČ NARODAJorgos (42), vlasnik prodavniceBiznis mi je blokiran, to što mi radnja radi ne znači ništa. Mnogo sam ogorčen na Ciprasa, jasno mi je da populista. Mislim da je prethodna vlada bila bolja.Despina (33), radnica u pet-šopuVeoma sam zabrinuta. Najviše strahujem od potencijalnog izlaska iz evro-zone, ne želim da do toga dođe. Ne znam ni šta će biti sa ušteđevinom.Sofija (42), vlasnica apartmanaImam dvoje dece i brinem se šta će biti, mislim da će cene smeštaja da porastu. Ni do sada izdavanje nije bilo baš lako.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track