PUTIN OBJASNIO RUTEU: Međunarodni sud o rušenju MH17 je kontraproduktivan
Foto: AP

Telefonski razgovor

PUTIN OBJASNIO RUTEU: Međunarodni sud o rušenju MH17 je kontraproduktivan

Planeta -
Predsednik Rusije je detaljno objasnio premijeru Holandije zašto ova inicijativa više odmaže nego što pomaže

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je holandskom premijeru Marku Ruteu da bi osnivanje međunarodnog suda za proceusiranje onih koji stoje iza obaranja malezijskog aviona MH17 nad Ukrajinom, bilo kontraproduktivno.

Putin je detaljno objasnio ruski stav o preranoj i kontraproduktivnoj inicijativi velikog broja zemalja, uključujući i Holandiju, da se uspostavi Međunarodni sud, koji bi krivično gonio pojedince, koji su odgovorni za uništenje malezisjke aviokompanije, saopšteno je iz Kremlja, posle Putinovog i Ruteovog telefonskog razgovora, prenosi AFP.

Malezija je predložila nacrt rezolucije UN sa zahtevom da se uspostavi međunarodni sud koji će utvrditi odgovornost za rušenje aviona MH17, u julu 2014. godine, na istoku Ukrajine, ali članice Saveta bezbednosti nemaju o tome jedinstven stav.

Vitalij Čurkin: Nacrt te rezolucije ne odgovara onome što se zaista dogodilo (Foto: Fonet/AP)
Vitalij Čurkin: Nacrt te rezolucije ne odgovara onome što se zaista dogodilo (Foto: Fonet/AP)

Ruski izaslanik u UN Vitalij Čurkin je odbacio nacrt rezolucije, uz obrazloženje da ne odgovora onome što se zaista dogodilo dodajući da je ideja i osnivanju tribunala nebitna, sve dok Holandija i dalje istražuje nesreću.

Malezijski "boing" MH17 je oboren 17. jula 2014. godine, u regionu Donjecka, dok je bio na letu iz Amstredama za Kuala Lumpur. Tom prilikom je poginulo 15 članova posade i 283 putnika, od kojih su većina Holanđani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track