(VIDEO) ČUVARI MU DALI PREDNOST: 18 minuta im trebalo da uđu u El Čapovu ćeliju kad je pobegao!
Foto: Printscreen Yt

Imao pomoć iznutra

(VIDEO) ČUVARI MU DALI PREDNOST: 18 minuta im trebalo da uđu u El Čapovu ćeliju kad je pobegao!

Planeta -

Zatvor je blokiran tek kad je čuveni narko-bos uveliko pobegao

MEKSIKO SITI - Bilo je potrebno 18 minuta da zatvorski stražari uđu u ćeliju meksičkog narko bosa Hoakina Gusmana El Čapa pošto su primetili da je iz nje nestao, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Meksika Migel Anhel Osorio.

Ovo je prvi put da je neko zvanično prizna koliko je bilo potrebno čuvarima da se pokrenu pošto je Gusman nestao u rupi u podu ispod tuša, što je beguncu dalo ogromnu prednost. Osorio je dodao da su stražari, koji nadziru ćelije kamerom, "odmah" uključili alarm kada su primetili da više nije tamo.

U ovu rupu je uskočio El Čapo (Foto: AP)
U ovu rupu je uskočio El Čapo (Foto: AP)

"Straža je ušla u ćeliju 18 minuta kasnije", kazao je Osorio, pošto su on i drugi policijski službenici održali sastanak o ovom bekstvu sa Kongresnim odborom za bezbednost, prenosi AFP.

Zatvor
Zatvor

Tužilaštvo istražuje da li su poštovani zatvorski protokoli, naveo je on, dodajući da je zatvor "Altiplano", 90 kilometara zapadno od Meksiko Sitija, blokiran posle bega i da su predstavnici vlasti prošli kroz tunel.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Snimak kamere, koji je vlada objavila, pokazao je da je Gusman koračao u svojoj ćeliji, pre nego što je skliznuo u rupu u podu tuš-kabine. Šef kartela Sinaloa zatim se vozio motociklom, montiranom na železničkom sistemu, duž 1,5 kilomertara tunela, koji je napravljen za njegov drugi beg iz zatvora u 14 godina.

Ovim motorom je El Čapo bežao kroz tunel (Foto: AP)
Ovim motorom je El Čapo bežao kroz tunel (Foto: AP)

Policija je zadržala 22 zatvorska službenika na ispitivanju ove nedelje, ali tek treba da se podnesu tužbe zbog sumnji da je Gusman imao pomoć iznutra. El Čapo je pobegao samo 17 meseci pošto ga je meksička mornarica zarobila, u februaru 2014. godine, u odmaralištu Mazaltan, uz pomoć američkih agenicija za sprovođenje zakona.

Foto: AP
Foto: AP

Advokat general Areli Gomez rekao je poslanicima da je Meksiko zvanično primio zahtev SAD za ekstradiciju Gusmana 25. juna, samo dve nedelje pre bega, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

http://www.youtube.com/watch?v=H9o3JJ51YDc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track