(VIDEO) ELIZABETA II VAN SEBE: Besna što svet gleda kako s majkom salutira Hitleru, ali ne poriče!
Foto: Printscreen Yt

Mračka tajna britanske krune

(VIDEO) ELIZABETA II VAN SEBE: Besna što svet gleda kako s majkom salutira Hitleru, ali ne poriče!

Planeta -
Britanska kraljica se oseća izdano jer je taj snimak novinarima mogao da da samo neko iz njenog okruženja, a posebno je ljuta što na tom snimku nacistički salutira njena majka

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta II (89) je van sebe od besa zato što je tabloid San uspeo da se dočepa snimka na kome se vidi kako ona kao mala devojčica vežba nacističi pozdrav uzdignutom desnom rukom.

Kraljica se oseća izdano jer je kopiju tog kompromitujućeg video-snimka novinarima mogao da da samo neko iz njenog okruženja. Taj snimak nikad nije trebalo da izađe iz Kraljevskog arhiva, a Skotland jard sada pokušava da utvrdi kako je iznet.

Kraljica Elizabeta se oseća izdano (Foto: AP)
Kraljica Elizabeta se oseća izdano (Foto: AP)

Snimak je ponovo doveo britansku kraljevsku porodicu u neprijatnu vezu s Hitlerovim režimom, pa Bakingemska palata pokušava da umanji štetu. Saopšteno je da snimak treba posmatrati u istorijskom kontekstu: te 1933. nacisti su bili u usponu i njihovo salutiranje desnicom još nije imalo zlokobnu konotaciju. Osim toga, navodi Bakingemska palata, Elizabeta je bila samo devojčica.

Kraljica je posebno ogorčena zbog toga što se na snimku vidi i njena pokojna majka, za koju ona kaže da je svim srcem prezirala Hitlera i da je zato i postala inspiracija mnogim Britancima koji su ustali i borili se protiv nacizma.

Na snimku se, osim Kraljice majke i Elizabete II, vidi i princeza Margaret, kao i tadašnji princ od Velsa, Edvard, koji je nakratko bio kralj, a često ga smatraju simpatizerom nacista.

Tabloid San se našao na udaru kritika zbog odluke da objavi ovu mračnu tajnu, ali uredništvo se ne da i tvrdi da u ovom slučaju postoji javni interes. Međutim, mnogi su, poput Gardijana, pozdravili hrabrost uredništva da objavi ovu kraljevsku tajnu.

http://www.youtube.com/watch?v=BU55Bxr7T6E

(Daily Mirror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track