AMERIČKI ANALITIČARI: Naši modeli nam govore da ulažemo u Rusiju
Foto: Shutterstock

Kakav zaokret

AMERIČKI ANALITIČARI: Naši modeli nam govore da ulažemo u Rusiju

Planeta -
Rusija ima najveći potencijal od svih zemalja BRIKS, objavio Blumberg

NJUJORK - Da ste početkom ove godine investirali u Rusiju, ostvarili biste veći povraćaj uloženih sredstava od toga da ste uložili u Kinu ili bilo koju drugu zemlju članicu BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), pokazuje analiza njujorške agencije Blumberg.

Iako je zbog sunovrata cena nafte i gubitka vrednosti rublje početkom godine ovakav scenario delovao malo verovatno, situacija se za sedam meseci znatno izmenila. Naime, oporavak cena nafte sa šestogodišnjeg minimuma povećao je vrednost ruskih aktiva, dok je zabrinutost u pogledu poskupljenja kineskih akcija nanela gubitke kineskim berzama u visini od 4.000 milijardi dolara.

"Naši modeli nam govore da ulažemo u Rusiju. Prisutan je veoma snažan potencijal zaokreta", izjavio je investicioni menadžer kompanije GAM, Tim Lav, koji nadgleda aktive vredne 130 milijardi dolara.

U nominalnim uslovima, glavni indeks Moskovske berze MICEX je ove godine ojačao 18 odsto, što je za četiri procentna poena ispod rasta Šangajskog kompozitnog indeksa.

Takva situacija je, kako ocenjuje Blumberg, značajan zaokret u odnosu na decembar prošle godine, kada su ruske akcije oslabile za skoro 9,0 odsto a rublja pala na rekordno nizak nivo, što je podstaklo centralnu banku Rusije da podigne kamatne stope na najviši nivo u poslednjoj deceniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja