PROPAGANDA PROTIV PUTINA: Poljska i Holandija žele televiziju EU na ruskom
Foto: Fonet/AP

Inicijativa

PROPAGANDA PROTIV PUTINA: Poljska i Holandija žele televiziju EU na ruskom

Planeta -
Ta televizija treba da otvara oči Rusima i ruskim manjinama u zemljama Istočne Evrope nasuprot "propagandi ruskih državnih medija", kaže šef poljske diplomatije

VARŠAVA - Poljska i Holandija predlažu da Evropska unija osnuje svoju televiziju na ;ruskom jeziku kao odbranu od propagande ruskih državnih medija i način da relevantne slobodne informacije dopru do Rusa i ruskih manjina u zemljama Istočne Evrope, kazao je danas šef poljske diplomatije Gžegož Shetina.

"To je holandsko-poljska inicijativa, ali želimo da se pridruže i druge zemlje. Reč je o novom projektu, nečemu što će dati garancije da se neće služiti ;jezikom propagande i agresije već samo istinitom jasnom informacijom", rekao je Shetina poljskim medijima. Poljski ministar izjavio je da bi ta evropska televizija na ruskom jeziku mogla da počne da emituje program naredne godine, a da je Evropski fond za demokratiju već napravio studiju izvodljivosti.

"Stalo nam je do toga da obogaćujemo i da nezavisni kanal produkuje i isporučuje istinite informacije i bude koristan za postojeću medijsku infrastrukturu na ;istoku Evrope", kazao je Shetina, koji holandsko-poljski predlog predstavlja na sastanku ministara spoljnih poslova članica EU u Briselu. Shetina je dodao da će konferencija o finansiranju projekta biti održana 10. septembra u Varšavi.

Gžegož Shetina je poznat po žestokom zalaganju za što oštrije sankcije protiv Rusije, koju on krivi za građanski rat u Ukrajini. Između ostalog, krajem prošle godine je izjavio da će Poljska naoružati Ukrajinu ako Kijev to zatraži.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track