Erjavec prekinuo godišnji, arbitraža se nastavlja u krnjem sastavu, bez slovenskog sudije?
Foto: Fonet/AP

MEĐUNARODNI SKANDAL

Erjavec prekinuo godišnji, arbitraža se nastavlja u krnjem sastavu, bez slovenskog sudije?

Planeta -
U hrvatskim medijima i politici već se duže vreme pojavljuju brojna nagađanja i špekulacije o konačnoj presudi arbitražnog suda, navelo je slovensko ministarstvo spoljnih poslova

Slovensko ministarstvo spoljnih poslova u sredu je u kratkoj izjavi pisanje transkripte koje su objavili Kurir, srpsko izdanje Njuzvika i Večernji list, a iz kojih se može zaključiti da je Slovenija preko svoje ovlašćene zastupnice na arbitražnom sudu Simone Drenik pokušavala da utiče na stavove arbitražnih sudija koji odlučuju o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, ocenilo "provokacijom".

"U hrvatskim medijima i politici već se duže vreme pojavljuju brojna nagađanja i špekulacije o konačnoj presudi arbitražnog suda", navelo je slovensko ministarstvo spoljnih poslova u izjavi koju je prenela Slovenska agencija STA, dodajući da se Slovenija za razliku od hrvatske strane pridržava dogovora o suzdržavanju od izjava i poteza koji bi zaoštrili spor ili čak ugrozili rad arbitražnog suda.

"Slovenija neće komentarisati poslednje provokacije iz Hrvatske, ali će o toj stvari obavestiti arbitražni sud", navodi se u izjavi za javnost.

Slovenski ministar spoljnih poslova Karl Erjavec ranije je sadržaj transkripata nazvao "glupošću", dovevši njihovu objavu u vezu s predizbornom atmosferom u Hrvatskoj, a predsednik vlade Miro Cerar rekao je da se radi o pokušaju uticaja na arbitražni sud i njegovu konačnu odluku.

Slovensko ministarstvo oglasilo se nakon što su Kurir, sprsko izdanje Njuzvika i Večernji list objavili transkripte koji pokazuju da se slovenski sudac u arbitražnom veću, koje odlučuje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, dogovarao s predstavnicom slovenske vlade o svojim koracima i da će arbitražni sud dodeliti veći dio Piranskog zaliva Sloveniji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Hrvatska će proveriti informacije o dogovaranju sudije s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u sredu premijer Zoran Milanović, dok je ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla da je tako nešto, ako se pokaže istininim, neprihvatljivo.

U međuvremenu, Evropska komisija nije želela da komentariše rad arbitražnog veća jer nije stranka u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije i uverena je da će pravila koja su dogovorile dve strane biti poštovana, rečeno je u sredu u Briselu.

Izvor iz Evropske komisije rekao je da je Komisija pomagala u postizanju sporazuma kojim je dogovorena arbitraža za granično pitanje između Hrvatske i Slovenije.

"Evropska komisija je u procesu uspostave arbitražnog veća delovala isključivo kao pomagač da se dođe do sporazuma prema međunarodnom pravu. Sporazum između Hrvatske i Slovenije izvan je nadležnosti Evropske unije. Evropska unija, a kamoli Evropska komisija, nisu dio arbitražnog postupka niti su dikretno ili indirektno uključeni u postupak. Komisija u potpunosti podržava rad arbitražnog veća i uverena je da će pravila koja su dve strane prihvatile za njegovo funkcioniranje biti prihvaćena. Komisija će čekati objavljivanje presude arbitražnog veća pre nego što donese bilo kakav zaključak", rekao je izvor Komisije koji je želio da ostane neimenovan.

U Komisiji nisu mogli da potvrde da su dobili pritužbe hrvatske strane u vezi s tim pitanjem. Hrvatska i Slovenija potpisale su 4. novembra 2009. u Stokholmu sporazum kojim rešavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu.

Evropska komisija i njen tadašnji poverenik za proširenje Oli Ren te njegov naslednik na tom mestu Štefan File aktivno su učestvovali u pregovorima koji su doveli do sporazuma o arbitraži. Komisija se uključila kako bi deblokirala pristupne pregovore s Hrvatskom, koje je tada blokirala Slovenija zbog graničnog spora na moru i kopnu.

Audio-snimke i transkripte razgovora možete pogledati i čuti na sajtu Njuzvika.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track