MIRO CERAR ZAPANJEN: Nečuveno, špijuniraju nas hrvatske tajne službe!
Foto: Beta

Ljubljana u šoku

MIRO CERAR ZAPANJEN: Nečuveno, špijuniraju nas hrvatske tajne službe!

Planeta -
U Sloveniji veću prašinu dižu zbog špijunskog skandala, a ne zbog međunarodne afere, i kažu da su hrvatski obaveštajci kršili ljudska prava slovenačkih političara koje su prisluškivali

LJUBLJANA - "To da neko povezan s hrvatskom stranom koristi špijunske metode čini mi se nečuvenim", izjavio je slovenački premijer Miro Cerar uoči sednice Vlade Slovenije.

Afera je izbila posle pisanja Kurira i srpskog izdanja Njuzvika u Srbiji, i Večernjeg lista u Hrvatskoj, a te hrvatske novine priznale su da su transkripte i audio-snimke dobile od hrvatskih obaveštajnih službi, na šta je Cerar reagovao.

Zbog skandala oko hrvatsko-slovenskog graničnog spora na Arbitražnom sudu i ostavki sudije Jerneja Sekoleca i Simone Drenik iz ministarstva spoljnih poslova, za četvrtak popodne sazvana je hitna sednica slovenačkog parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi. Sednica će biti zatvorena za javnost, a u njenom radu učestvovaće i premijer Cerar, šef diplomatije Karl Erjavec, direktor SOVA Zoran Klemenčič, državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjan Šefic, generalni direktor policije Marjan Fank i direktor uprave kriminalističke policije Branko Japelj.

Slovenački mediji: Jernej Sekolec i Simona Drenik su bili naivi što su telefonom razgovarali o tako važnim pitanjima (Foto: Printscreen YouTube)
Slovenački mediji: Jernej Sekolec i Simona Drenik su bili naivi što su telefonom razgovarali o tako važnim pitanjima (Foto: Printscreen YouTube)

Podsećamo, posle pisanja Kurira, srpsko izdanje Njuzvika došlo je u posed audio-snimaka razgovora slovenačkih diplomata - slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i Simone Drenik, predstavnice Slovenije u tom telu, iz kojih se vidi kako je Sekolec prenosio Drenikovoj detalje iz poverljivih rasprava o Piranskom zalivu sa predsednikom suda Žilberom Gijomom i ostalim arbitrima, i s njom raspravlja ne samo o tim detaljima, nego i o načinima na koji da utiču na druge sudije da pitanje razgraničenja Piranskog zaliva reše u korist Slovenije.

U slovenačkim medijima mnogo je i vrlo kritičnih ocena o “naivnosti” Drenikove i Sekoleca, koji su telefonom više sati razgovarali o temi koja se tiče visokih “nacionalnih interesa”.

Bivši ministar za saobraćaj Marko Pavliha rekao je za Slovenačku televiziju da ga mnogo više od sadržaja javno objavljenih razgovora šokira činjenica da su ih prisluškivale hrvatske tajne službe i tako im kršili ljudska prava.

Ivo Vajgl: Šta to rade hrvatske tajne službe na slovenačkoj teritoriji?
Ivo Vajgl: Šta to rade hrvatske tajne službe na slovenačkoj teritoriji?

Slično je stvar ocenio i slovenački evroparlamentarac Ivo Vajgl, rekavši da treba ispitati delovanje hrvatskih tajnih službi na slovenačkoj teritorijiskom teritorij. .Bivši direktor slovenačke obaveštajne službe u vreme vlade bivšeg premijera Janeza Janše kazao je da treba istražiti kako su visoki državni zvaničnici o tako osetljivim stvarima razgovarali telefonom i to bez kriptografske zaštite.

(24sata.hr/Telegram.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track