ČUDAN DIPLOMATSKI REČNIK: Japan zahteva da Dmitrij Medvedev ne ide na Kurilska ostrva
Foto: Reuters

ČUDAN DIPLOMATSKI REČNIK: Japan zahteva da Dmitrij Medvedev ne ide na Kurilska ostrva

Planeta -
Tokio nema prava da određuje ruskim liderima kuda da se kreću po ruskoj teritoriji, odgovara Moskva

TOKIO - Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida poslao je ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu zahtev preko ambasade Japana u Moskvi da otkaže svoju posetu Kurilskim ostrvima, oko kojih se te dve države spore.

Medvedev je svoj plan da poseti ostrva koja Rusi zovu Južna Kurilska ostrva, dok ih Japan naziva Severnom teritorijom, objavio juče, savetovavši i ostale ruske ministre da slede njegov primer, prenosi Itar-Tass.

"Planiram da odem tamo i vidim kakva je situacija. A pozivam i druge da odu tamo", rekao je Medvedev juče na sednici ruske vlade.

Medvedev je prvi put posetio Kurilska ostrva 2010. godine, kad je obavljao funkciju predsednika Rusije. On je ujedno bio prvi ruski lider koji je posetio ta ostrva.

Japan, koji polaže pravo na četiri Kurilska ostrva, uključujući najjužniji Kunašir, kojeg je Medvedev posetio 2012, protivi se njegovoj poseti tim ostrvima, a to je činio i ranije, ali Moskva na to odgovara da Tokio nema prava da određuje ruskim liderima kuda da se kreću tokom svojih putovanja unutar Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja