SLOVENCI ŽELE DA PRETEKNU HRVATE: Žure da postave novog sudiju za Piranski zaliv pre sednice Sabora
Foto: Reuters

Trka s vremenom

SLOVENCI ŽELE DA PRETEKNU HRVATE: Žure da postave novog sudiju za Piranski zaliv pre sednice Sabora

Planeta -
Ljubljana želi da prva povuče potez koji će odrediti dalji razvoj situacije s postupkom arbitraže

ZAGREB/LJUBLJANA - Slovenija bi već u utorak mogla da odluči ko će biti njen novi sudija u međuanrodnom Arbitražnom sudu o Piranskom zalivu, najavio je predsednik parlamenta u Ljubljani Milan Brglez, a hrvatska štampa komentariše da se Slovenci žure da bi pretekli hrvatski Sabor, koji u sredu započinje sednicu na kojoj će odlučiti o sledećim potezima Zagreba u ovoj arbitraži.

Slovenačke parlamentarne stranke danas nastavljaju konsultacije o imenovanju novog slovenačkog nacionalnog sudije umesto Jerneja Sekoleca, koji je dao ostavku zbog skandala oko uticanja na arbitražne sudije koji je izbio posle pisanja Kurira. Podsećamo, Kurir je otkrio aferu, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva. Ostavku je podnela i slovenačka predstavnica u Arbitražnom sudu Simona Drenik.

Među imenima koja se spominju za novog slovenačkog sudiju u arbitraži najviše se govori o bivšem diplomati i nekadašnjem uustavnom sudiji Ernestu Petriču, kao i o pravniku Gorazdu Bohteu, a Brglez je rekao da njihova stranačka pripadnost neće uticati na konsenzus stranaka.

Krajem prošle sedmice Slovenija je promenila pravila o izboru svog arbitražnog sudije, pa se o novom sudiji neće glasati u parlamentu, nego će odluka biti doneta uredbom i vlada će je samo objaviti.

Kurir je prvi otvorio aferu
Kurir je prvi otvorio aferu

Sudsko-diplomatski skandal, koji u Sloveniji nazivaju špijunskom aferom, ujedinila je slovenačku politiku u stavu da je za Ljubljanu neprihvatlivo da Hrvatska izađe iz arbitraže. O tome govori i činjenica da je za održavanje arbitražnog sporazuma iz 2009. godine sada i bivši premijer Janez Janša, koji je svojevremeno agitovao protiv arbitraže, pa su Slovenci morali na referendumu da glasaju da li su za arbitražu ili protiv nje.

Čak je i sadašnji premijer Miro Cerar 2009. godine, tada u ulozi istaknutog pravnika i savetnika Službe za pravne poslove slovenačkog parlamenta, savetovao da se arbitražni sporazum odbije jer je, po njegovoj tadašnjoj oceni, pravno dubiozan i može da ugrozi slovenačke nacionalne interese.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja